понеділок, 18 липня 2016 р.

Не брати


Читаю ІІ том "Історії Російського держави" Бориса Акуніна ("Частина Азії" - частина ординський період). Вельмишановний мною Громадянин, письменник, історик розбирає і викладає суть формування російської державності. Багато цитат, тлумачні посилання і безумовно соковите акунінський виклад.

Коль скоро я і сам колись написав "Історію держави Російської" (правда сценарій 500-серійного анімаційного проекту студії "БабічДізаін") стало цікаво і важливо попрацювати тут. І ось вам висновки російського історика Акуніна про ординський вплив на Московію:

"... Московська Русь - не продовження давньоруської держави, а за своєю суттю іншу освіту, що володіло принципово новими рисами ....

Перше було абсолютно європейським; його жителі виглядали і навіть одягалися по-європейськи. Французький посланник де Рубрук в середині ХІІІ століття пише: "Російські жінки прибирають голови так само, як наші, а сукні свої з лицьового боку прикрашають білячими або Горностаєва хутром від ніг до колін. Чоловіки носять опанчі, як і німці, а на голові мають повстяні капелюхи, загострені нагорі довгим вістрям ". Двісті років потому, коли на політичній карті знову з'явиться російське держава, московити будуть сприйматися західними людьми, які були здійсненні азіати - і так залишиться аж до петровської вестернізації ".

Перший свій тому вийшов задовго до війни України та Росії (а тому я вважаю, що Акунін не робив жодних політичних реверансів і був історично об'єктивний) автор присвятив Київській Русі і назвав "Частина Європи". Другий - "Частина Азії".

Він тут же пояснює: "Протягом двох з гаком століть Русь була частиною азіатської держави. Власне ми і сьогодні є країною переважно азіатською. Досить подивитися в атлас, щоб переконатися: кордони сучасної Росії збігаються швидше з контуром Золотої Орди, ніж Київської Русі".

Ще хороший факт звідти ж: "Доля" татарських "пологів в дворянському стані, опорі Російської імперії, була надзвичайно висока. За підрахунками історика Н.Загоскіна (між іншим, нащадка мурзи Шевкал)), серед вищої знаті було 156 прізвищ" східного ", тобто ординського походження - майже стільки ж, скільки варязького (168), і набагато більше, ніж "неуточнених російського" (42) ".

(Та чого вже там, якщо 12-томну "Історію держави Російської" на яку рясно посилається Акунін і всі російські історики, написав Н.М.Карамзин - нащадок знатного татарина КараМурза).

Коротше, поки ми тут 500 років з європейцями ріднилися (нехай і не завжди з нашої волі) московити рясно в вени азіатчину вливали. Ну і що ви від цих ординців хочете, щоб вони нас братами вважали? Вони про це будуть вола, тільки коли їм вигідно це. Так прийнято у азіатів. Почитайте. Там інші правила. Там немає честі. Є тільки вигода. І страх. І ОРДА!

Права Настя Дмитрук: "Не брати нам ... Ні за батьківщиною, ні по матері".

Та й Блок мав рацію. Точно їх описав:

"Мільйон - вас. Нас - тьми, і тьми, і тьми.
Спробуйте, бийтеся з нами!
Так, скіфи - ми! Так, азіати - ми,
З розкосими і жадібними очима!
Ми любимо плоть - і смак її, і колір,
І задушливий, смертний плоті запах ...
Винні ль ми, коли хрусне ваш скелет
У важких, ніжних наших лапах?
А якщо немає - нам нема чого втрачати,
І нам доступне віроломство!
Століття, століття вас буде проклинати
Хворе пізніше потомство!
Ми широко по нетрях і лісах
Перед Европою пригожої
Розступилися! Ми обернемося до вас
Своєю азіатській пикою!
Спробуйте, Поміряйтеся-ка з нами!
Так, шахраї, так, азіати ми ... "

З.И. Чи не стих, а тавро! Перечитав, аж пересмикнуло. І ви читайте, друзі. Багато читайте ...
                                             Олександр Бабич

Немає коментарів:

Дописати коментар