вівторок, 26 липня 2016 р.

Про неприємне


Давайте знову про непопулярному.
Чи не про вдалі боях ВСУ. Чи не про що йдуть реформи. Чи не про світле майбутнє.
Давайте про те, що за лінією поділу. І що відбувається між нами і тим, що за лінією поділу.

В принципі, можна вміститися в одну фразу: скоро нам нема чого й когось буде повертати.

Там давно в ходу російський рубль. Там йде переорієнтація мереж водопостачання та електропостачання на поставки з Росії. Там вчать дітей за російськими підручниками і викладають їм цінності "русского мира", в цих цінностях визначено ворог і його ім'я України. Українці, кріп, майданутих - це ті, кого треба знищити. Там працює російське телебачення і недільний вечір люди проводять з Соловйовим. А це значить, що в Києві сидить не законний уряд, а київська хунта. А ДНР і ЛНР - це не штучні утворення, створені Росією і сепаратистами, яким не світить нічого, крім жалюгідного існування в ранзі невизнаних територій, а молоді зростаючі республіки зі світлим майбутнім.

Людина так влаштована, що не може жити в невизначеності. Найбільші відчайдухи наші прихильники, день і ніч очікують приходу ВСУ на окуповані території, рано чи пізно втомляться чекати.
Ті, яким нікуди їхати і нікуди дітися, поступово змушені будуть вбудовуватися в життя по той бік поребрика. Ходити на роботу, отримувати зарплату в рублях, дивитися ТБ, вчити дітей в місцевих садках і школах, і кожен прожитий в цих умовах день, кожен місяць будуть відсувати Україну все далі і далі від них. А діти вже через пару років будуть виховані в традиціях великоросійського шовінізму. Вони виростуть нашими ворогами. Подивіться на Придністров'ї - все відбувається дуже швидко.
Люди вже звикли до кордону і МИТНИЦІ між ДНР і ЛНР, до того, що між Територіями і Батьківщиною тепер блок-пости і лінія поділу. Люди навіть до обстрілу звикають, а вже до незручностей ... Як кажуть в російській глибинці: ніколи і не жили добре, так навіщо звикати? Бабусі, які сидять на лавочці біля під'їзду, жваво обговорюють, хто там працює з нашої чи з того боку - вони вже прекрасно відрізняють гаубиці від танків по звуку і калібр міномета по свисту летить міни.
Звикнуть і шовіністичної риториці з ящика, і до рублям в гаманці, і до портретів Путіна, і до образів Плотницького і Захарченко на стінах шкільних кабінетів.
І я не можу їх дорікнути.
Тому, що життя - це зараз. А завтра ... Завтра може прилетіти міна, до речі, пофіг з якого боку, і нічого не буде.
І, хоча я пишу це про Донбас, можете поширити ситуацію і на Крим.
Скоро нам буде нікого повертати - ні там, ні там. Кожен день, кожен місяць створюють прірву між нами. Ментальну, перш за все.

Сьогодні вранці до мене в офіс приїхав наш партнер по одному з бізнесів. Він з Луганська і на машині з луганськими номерами - переселенець, що вискочив з територій з обдертим хвостом, в самий останній момент. Що проходить повз маргінального вигляду бабця невизначеного віку, нечесана, супроводжувана моторошної облізлій собакою, злобно прогарчав: Донецькі, Луганські ... Твари! Понаїхали! Наробили у себе херни, і тут срут ... Блядь, тисячами їдуть ...
Вона Косолапов повз нас на подагричних ногах і шипіла, шипіла ...
- Ого! - Сказав я. - Так це ж наші земляки!
Бабка розгорнулася до мене миттєво, немов розлючений змія, виблискуючи оченятами:
- Земляки? Які, нахуй, земляки! Блядь! Злодії! І завжди були ворьем! Там одне злодії живе! Бандити ё..ние! Земляки вони! Тварі! Сепар сраний, понаїхали! Нехай у себе там хуйню творять! Нехуй до нас вдаватися і срать!
Далі я не слухав. Бити стару каргу не дозволяла виховання - ні мені, що не партнеру, у якого вищу освіту написано на лобі великими літерами.
І вона пошкандибала далі в своєму засмальцьованому халаті, бризкаючи отрутою і печерної злістю.
Бабулька відразу змалювала луганський номер на машині і гавкала адресно. Хто вклав їй в голову всю цю погань? Може, пора дивитися за риторикою в пресі і давати по голові тим, хто не може відрізнити Сепар від громадянина? Може, пора вправляти мізки тим, для якого будь-яка машина з донбаської реєстрацією - машина ворога. Може, це "понаїхали" вже зараз живить майбутню війну?

У мене немає рецепту. Я не знаю, як повернути Донбас швидко і без крові, але я точно знаю, що кожен день грає проти нас. Росія інтегрує захоплені території і побороти результати цієї інтеграції військовими методами буде неможливо.
Тому що з кожного боку у дворах бродять такі ось левову частку своїх прибутків, злісні фурії в мізках яких кипить смертоносна ненависть до чужинців, і до тих пір, поки обидві сторони будуть годувати цю ненависть, війна триватиме. Перемоги не буде ні в однієї зі сторін, але схоже, тут важливий сам процес.
Кожен день ми втрачаємо хлопців, кращих хлопців. Кожен божий день убиті і поранені. Ненависть - це така штука, вона завжди голодна.
           Ян Валетов

Немає коментарів:

Дописати коментар