понеділок, 25 вересня 2017 р.

25 вересня змії ховаються у нори


У церкві 25 вересня вшановується пам’ять святого мученика Артемона, який жив у IV столітті і відомому як італійський єпископ. Свого часу Артамону вдалося перетворити в християнство велика кількість людей, які раніше були язичниками. В результаті, була утворена ціла громада, для якої Артемон спорудив і освятив храм. Однак у той час країною правив імператор Діоклетіан, відомий своєю нетерпимістю по відношенню до християн. Тому, Артемон був заарештований, але зумів втекти з в’язниці і продовжував довгий час проповідувати. Одного разу новонаверненими було зруйновано язичницьке капище, а самі язичники в якості помсти напали на храм і вбили Артемона.
Говорили, що 25 вересня на Артемона навіть змії в ліс йдуть – це означало, що настали холоди. Дійсно, відзначали, що життя навколо нібито завмирає – принаймні, в лісах вже рідше можна було зустріти диких тварин. Дні ставали коротшими, а вранці вже траплялися заморозки. 25 вересня можливий навіть і сніг, хоча зазвичай він починав випадати до листопада.
Вважається, що день 25 вересня дуже важливий для мисливців, і сьогодні востаннє в цьому році можна вполювати якогось звіра, повернувшись додому із здобиччю.
У народі Артемона називали змійовик, оскільки відзначали, що змії в цей день поступово повзуть в укриття, щоб перечекати зиму. Взагалі ж, зазначалося 2 зміїних свята – восени і навесні. Навесні святкували день Василіска, і вважалося, що в цей день стає так тепло, що навіть змії вибираються зі своїх нір.
Народні прикмети на 25 вересня
  1. Якщо людина народилася 25 вересня, то його талісманом є камінь александрит
  2. Якщо на Артемона хоча б зайця вб’єш, то згодом полювання буде дуже вдалою
  3. На деревах 25 вересня багато жовтого листя – буде рання осінь
  4. Дощ іде – буде довга зима
  5. Бур’яни ростуть високо – прикмета, що снігу багато випаде
  6. Вхід в нору крота знаходиться з північної сторони – зима теплою буде. Якщо нора перебуває з Півдня – чекай холодну зиму, зі Сходу – суху, із Заходу – сиру і сніжну.
  7. На дубі багато жолудів – прикмета, що буде тепла зима і родюче літо
  8. Грім гримить 25 вересня – осінь теплою буде

Немає коментарів:

Дописати коментар