середу, 27 вересня 2017 р.

Цей день в історії України

Світлина від Український інститут національної пам'яті.
1910, 27 вересня – на Івано-Франківщині народився Микола Арсенич (Арсен, Березовський, Григір, Дем'ян, Максим, Микола, Михайло), тво
рець військової контррозвідки ОУН, єдиний генерал безпеки УПА, Лицар Золотого Хреста Заслуги (1946).
Протягом 1941-1942 рр. Микола Арсенич провів розбудову мережі СБ ОУН, скрізь, де діяло підпілля, здійснив вишкіл її керівників. Він мав репутацію одного з найкращих конспіраторів ОУН.
Він був одним з ідеологів нової збройної тактики ОУН після закінчення Другої світової війни. В останньому листі до Романа Шухевича від 11 січня 194-го, Арсенич писав про реорганізацію підпілля і перехід до затяжної тактичної боротьби з більшовиками. «Якщо ми не піднімемо Схід, то в нас не найдеться гідних наступників нашої боротьби... але на найближчий час перспектив немає і навряд чи будуть протягом найближчих декількох десятків, а може і сотень років. Злодійство, грабежі - це відбувається не тільки в колоніальному СРСР...».
Радянські спецслужби двічі рапортували про ліквідацію Миколи Арсенича. Загинув він 23 січня 1947 року біля села Жуків Бережанського району в лісному бункері. Його охоронець підірвався на гранаті. Щоб не потрапити живими в руки ворога, генерал СБ застрелив свою дружину Ганну, зв'язкову Шухевича Галушку, облив все у бункері гасом, підпалив документи і застрелився сам.

Немає коментарів:

Дописати коментар