вівторок, 26 вересня 2017 р.

Як австралійські музиканти надали бандурі сучасного звучання


"Yellow Blue Bus" - південно-австралійський гурт у творчості якого поєднуються унікальні звуки бандури в сукупності зі скрипкою, мандоліною, барабанами та клавішними інструментами, повідомляє Козакоріум.
Хоча музика YBB й далека від традиційної української культури, але вона має сильне спільне коріння. Один з учасників гурту, Ігор Кушнір, вже понад 30 років грає на бандурі, він гастролював Україною в якості соліста з двома ансамблями і протягом останнього десятиліття був єдиним працюючим солістом і викладачем в Аделаїді.
Завдяки культурному досвіду Ігоря, Yellow Blue Bus додає в свою творчість елементи української культури й поєднує це з дуже різноманітними музичними стилями, створюючи нові версії традиційних, а також оригінальних композицій: від сучасної танцювальної музики, до рок-музики, реггі, неокласичної, експериментальної, східноєвропейської музики, а також козацьких танцювальних ритмів.
"Цьому гурту вдається поєднати практично будь-який жанр музики з якоюсь українською народною музикою", - зазначає Блейк Пархам, музичний оглядач.
Результатом цього є емоційні музичні розповіді про серце і душу: іноді величні та придворні, іноді дикі та громові, іноді рефлексивні та внутрішні, але завжди пристрасні і піднесені. Глядачам пропонується танцювати, бути загіпнотизованими і рухатися з енергією Козака.
Записи гурту Yellow Blue Bus були представлені на Радіо Київ, Україна, а також на Радіо Ванкувер, Канада. Ансамбль мав можливість розділити сцену з відомою українською групою Folknery, а також всесвітньо відомим бандуристом Віктором Мішаловим.
Проект "Yellow Blue Bus" - це поєднання української музики та культурної традиції, яка мігрувала і вкорінилась на зеленому континенті, а також переосмислення бандури в сучасній Австралії та світі. Враховуючи, що половина учасників є мігрантами другого покоління з післявоєнної України, суміш музики від YBB відображає життя учасників гурту.
На сьогоднішній день YBB записала 2 альбоми та виступала на багатьох майданчиках в Аделаїді, Південнії Австралії та сусідніх штатах починаючи з 2007 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар