четвер, 21 вересня 2017 р.

Черкащина та Тернопільщина – лідери росту цін у серпні

Аналіз даних Держстату за серпень по регіонах показав, що по трьох позиціях продуктів Черкащина та Тернопільщина є лідером зростання цін. По двом найменуванням найбільше зросли ціни у місті Києві, Закарпатській, Миколаївській та Харківській областях. Нижче йдуть області з найбільшим зростанням та найбільшим падінням ціни серед усіх регіонів України.

ХЛІБ

Соціальний білий хліб 
↑ підвищилась ціна у Сумській та Київській області – відповідно на 6% та 5%
↓ не змінилась ціна і залишається найнижчою на Одещині
Соціальний чорний хліб 
↑ зросла ціна у Київській області – на 6%
↓ не змінилась ціна на Хмельниччині

М’ЯСО, ВИРОБИ з М’ЯСА, ЯЙЦЯ

Яловичина 
↑ додала вартість у Полтавській області – 7%
↓ знизилась вартість на Буковині – 5%
Свинина
↑ підвищилась ціна у місті Києві – на 10%
↓ знизилась ціна на Волині – на 1%
Птиця (тушка куряча) 
↑ зростання ціни у Запорізькій області – на 9%
↓ падіння ціни на Житомирщині – на 2%
Сало
↑ підвищилась вартість у Черкаській області – на 19%
↓ падіння ціни на Одещині – на 5%
Варена ковбаса
↑ подорожчала у Кіровоградській області – на 8%
↓ подешевшала на Одещині – на 6%
Яйця
↑ Найбільше підвищилась ціна у Херсонській області – на 81%
↓ Найменше підвищилась ціна на Хмельниччині – на 53%

 БАКАЛІЯ


Рис
↑ зростання ціни у Харківській області – на 9%
↓ падіння ціни у місті Києві – на 2%
Борошно пшеничне
↑ додала ціна у Черкаській області – на 3%
↓ впала ціна на Житомирщині – на 6%
Макаронні вироби
↑ підвищились ціни у Закарпатській області – на 9%
↓ знизились ціни на Київщині – на 4%
Гречка 
↑ підвищилась вартість у місті Києві – на 7%
↓ знизилась вартість на Хмельниччині – на 4%
Цукор
↑ подорожчання у Харківській області – на 2%
↓ зниження на Закарпатті – на 5%
Олія соняшникова
↑ підвищилась ціна у Львівській області – на 5%
↓ знизилась ціна на Чернігівщині – на 4%

МОЛОЧНІ ВИРОБИ


Молоко
↑ додала ціна у Тернопільській області – на 6%
↓ впала ціна на Львівщині – на 2%
Сметана
↑ подорожчала у Чернігівській області – на 10%
↓ знизилась на Полтавщині – на 10%
Вершкове масло
↑ підвищилась вартість у Чернівецькій області – на 5%
↓ знизилась вартість на Кіровоградщині – на 4%
Сир м’який
↑ підвищилась ціна у Закарпатській області – на 6%
↓ знизилась ціна на Волині – на 5

ОВОЧІ


Картопля
↑ підвищилась вартість у Миколаївській області – на 4%
↓ знизилась вартість на Волині – на 21%
Капуста
↑ найменше зниження ціни у Тернопільській області – на 22%
↓ найбільше зниження ціни на Закарпатті – на 44%
Морква
↑ найменше здешевлення у Миколаївській області – на 21%
↓ найбільше здешевлення на Волині – на 45%
Буряк
↑ найменше зазнала падіння ціна у Тернопільській області – на 21%
↓ найбільше впала ціна на Вінниччині – на 38%
Цибуля
↑ найменше знизилась ціна у Черкаській області – на 24%
↓ найбільше знизилась ціна на Закарпатті – на 43%.
А тепер порівняємо як в регіонах, які є лідерами з підвищення цін на продукти, з червня по липень змінилась середня зарплата. У Тернопільській та Закарпатській областях середня заробітна плата знизилась відповідно на 6% та 4%. Миколаївщина та Харківщина несуттєво «просіли» на 0,6% та 0,3% відповідно.
В місті Києві зарплата підвищилась на 3%, а в Черкаській області – на 1%.
Можна зробити висновок, що найбільше знизилась купівельна спроможність жителів Тернопільщини, у яких з однієї сторони найбільше зростали ціни на продукти, а з іншої – зменшилась середня заробітна плата. А найбільше виграли волиняни, у яких було повільним, як зростання цін, так і заробітної плати.

Немає коментарів:

Дописати коментар