неділю, 3 грудня 2017 р.

Без меж і кордонів: у Черкасах представили фотовиставку про людей з інвалідністю

Фотовиставку «Краса без кордонів» презентували у Черкасах. Експозицію робіт про людей з інвалідністю представили вчора в Галереї народного мистецтва України. Ідея фотопроекту полягає в тому, щоб показати суспільству людей з особливими потребами через їхні образи й таланти, які, попри свої вади, їм вдається втілювати й розвивати. Виставка складається із 16 фоторобіт, які рокзривають різні образи запрошених моделей – акторів театральної студії «Рампа», в якій беруть участь люди з особливими потребами.
«Інвалідність – не перешкода повноцінному життю й творчості» – саме з таким гаслом узялися втілювати проект у Черкаському молодіжному ресурсному центрі. Ідея показати черкасцям людей з інвалідністю в особливих образах виникла під час тренінгу для активізації громади, що проходив уМолодіжному ресурсному центрі.



  • Тоді одна із учасниць тренінгу придумала цей проект, описала заявку, що знайшла відповідний відгук і підтримку. Однак їй не вдалося реалізувати проект, тому ми вирішили завершити його і презентувати публіці таку виставку, що об’єднує в собі багато краси, - розповідає заступник директора ЧОМРЦ Володимир Панченко.
За словами Володимира Панченка, найбільшою проблемо у реалізації проекту було знайти відповідне місце для зйомки, куди було б менш проблемно дістатися людям на візочках. Тут на допомогу прийшла арт-студія Ольги Шевченко, яка гостинно прийняла учасників фотопроекту.
Втілювати проект у життя і працювати із запрошеними моделями зголосився відомий черкаський фотограф Олександр Рибалка. Митець зауважує, що такі люди абсолютно нічим не відрізняються від здорових, вони також люблять жити, фотографуватися і споглядати себе на світлинах.
  • З ними було дуже легко працювати, всі слухалися, виконували поставлені завдання. Їм цей проект був не менш важливий, ніж нам. Ми хотіли показати. Що вони є серед нас, про них пам’ятають, і що вони не «випали з обойми», - говорить фотограф. – Водночас мені приємно було долучитися до проекту, який показує наскільки талановитими і цікавими особистостями можуть бути люди, навіть попри певні захворювання й обмеження.
На відкриття виставки приїхали і учасники фотопроекту. Для них це стало справжнім святом – бачити себе на світлинах у різних образах, усміхнених і відкритих до людей, а також відчувати увагу до своїх потреб і занять від суспільства.
Фотовиставка триватиме ще тиждень у Галереї народного мистецтва України.

Немає коментарів:

Дописати коментар