середу, 6 грудня 2017 р.

Дівочі вечорниці на Катерини в козацькому селищі «Мамаєва Слобода»


В День дівочої Долі дівчата-козачки «Мамаєвої Слободи» спільно з молодицями-козачками з міста Донецьк (фолк-театр «Дивина»), запрошують на вечорниці, котрі пройдуть в селищі «Козака Мамая» – «Мамаєвій Слободі» на свято Катерини! Початок дівоцьких гулянь та гадань 7 грудня о 19–00.

Парубки та дівчата, ласкаво запрошуємо до нашого гурту в цей «вирішальний» день на вечорниці!

Вечорниці, досвітки, молодіжні складки в козацькій Україні по обидва береги Дніпра були традиційними для кінця листопада – початку грудня. Всі ці парубочо-дівочі гуляння проводилися з однією метою – задля майбутнього щасливого шлюбу. Особливо помічним у цьому вважалось свято Святої Катерини – 7 грудня, або День дівочої Долі.
Наші прабабусі, коли були ще дівками, сподіваючись на щасливе заміжжя, ворожили на Долю. Саме на Святої Катерини зрізали кілька вишневих галузок, ставили їх у воду в хаті на покутті перед образами, і якщо до Нового року (Святої Маланки) 31 грудня за старим стилем, або 13 січня – за новим гілочки зацвітали, то це означало, що дівчина незабаром неодмінно вийде заміж.
Тож спробуйте і ви обрати у «Мамаєвій Слободі» «ту саму» гілочку, нагодувати собаку спеченими в справжній українській печі чарівними балабушками, закликати Долю, пограти у веселі народні ігри, чи під супровід троїстих музик потанцювати в шинку саме так, як це вміли робити наші прадіди козаки!
Хочемо, аби ви долучились до відтворення давніх добрих та щирих українських традицій, почастувались на вечорницях хмільним вишняком або духмяною слив‘янкою, а в танку запальних троїстих музик так гепнули «лихом» об землю, щоб у наших воріженьків кури перестали нестись!..
Дресс код заходу – вишиванка.
Нагадуємо, що козацьке селище «Мамаєва Слобода» знаходиться майже в центрі Києва, за 7 км від вулиці Хрещатик за адресою: вул. Михайла Донця, 2 (Відрадний). Дуже зручно добиратись від метро Шулявська тролейбусом №27 – на сьомій зупинці виходите))

З прийдешнім днем Святої Великомучениці Катерини – Днем дівочої Долі!

Немає коментарів:

Дописати коментар