пʼятницю, 17 червня 2016 р.

Трійця 2016: готуємося до свята правильно


Як підготуватися до святкування світлої Трійці, які ритуали і обряди на Зелені свята залучають в будинок удачу, здоров'я і благополуччя
   
Вже дуже скоро настане один з найбільш значущих і яскравих церковних свят - Трійця 2016 (19 червня). Як підготуватися до цього дня правильно, щоб привернути щастя і удачу, ми розповімо в нашому матеріалі про звичаї православного свята.
  Трійця: українські традиції та прикмети
Свято Трійці, або як його називають в народі, Зелені свята, має особливе значення для християнської віри. У цей день понад дві тисячі років тому сталося диво зішестя Святого Духа на апостолів і утворилося божественне триєдність. Також Трійцю називають днем ​​створення Новозавітній церкви.

Варто зазначити, що народні традиції святкування Трійці сягають корінням в дохристиянську добу. Стародавні слов'яни в цей період відзначали настання літа, коли природа пробуджувалася і пишно цвіла. Пізніше язичницькі і церковні ритуали змішалися, і колись народний звичай прикраси будинку зеленню тепер підтримується і в храмах.
   Що ж ще робили наші предки перед святом, і які обряди можна провести і зараз?
Найголовнішим звичаєм є генеральне прибирання будинку напередодні Трійці. Потрібно ретельно вичистити і вимити весь будинок, позбутися старих речей, з якими пов'язані погані спогади. Після цього можна приступити до прикраси кімнат.
У народі вважалося, що Трійця є днем, коли на землю спускаються душі померлих. Тому всі вікна і двері пишно прикрашалися зеленими гілками. У них, згідно з повір'ями, і ховалися духи родичів.
Для залучення удачі і любові в сім'ю жінки розкидали по підлозі гілочки польових квітів і трав. Ви також можете зібрати трав'яний букет і поставити його в кімнаті. Бажано, щоб такий ритуальний букетик включав:
-гілочки берези - це дерево символізує молодість і продовження життя;
-м'яту або мелісу - вони очищають енергетику будинку;
-полин - захищає від темних сил і псування;
-болотний аїр - залучає удачу, благополуччя і здоров'я;
-любисток - приносить в будинок любов і захищає від пристріту.
Трійця 2016: традиції в суботу перед святом
Молоді дівчата проводили численні обряди на залучення любові і женихів саме в Зелені свята. Зокрема, традиції пов'язані з плетінням вінків з польових квітів.

У суботній вечір подруги збиралися разом і кидали сплетені вінки у воду. Якщо віночки сходилися, значить, дівчині в цьому році судилося зустріти судженого і вийти заміж. Цікаво, що на Полтавщині вінки відносили до лісу, Мавка, щоб ті допомогли скоріше зустріти нареченого.
  У суботу в церкві святять молоко, сир і хліб, після чого відносять ці продукти на кладовищі. У Трійцю цвіте жито, і, за переказами наших предків, саме в цей період на землю спускаються душі родичів. Якщо піти в переддень свята на кладовищі з поминальним обідом і попросити допомоги у померлих, весь наступний рік сім'я буде захищена від невдач.
До вечора суботи потрібно закінчити всі домашні справи і приготування святкових страв, адже в свято суворо забороняється будь-яка робота. Господині на Трійцю готували пироги. Маленький шматочок кожного такого пирога слід засушити і зберігати до весілля своїх дітей. Вважається, що сухарик Троїцького хліба обов'язково принесе удачу і благополуччя нової сім'ї.
  Трійця: як святкувати правильно
За традицією на свято потрібно сходити на ранкову службу до церкви. Після Літургії єдиний раз на рік проводиться читання особливих молитов. Перші дві з них вимовляються за здравіє православних християн, а остання - за упокій померлих. Під час цих молитов прийнято схилити коліно.
 Також в церкві освячують гілки і букети зелених рослин. Окроплені святою водою трави набувають особливої цілющої сили.
Після відвідин храму сідають за святкові столи. До речі, є в цей день можна абсолютно все. Петрів піст наступає тільки через тиждень після свята.
Трійця 19 червня - це свято, яке прийнято проводити в колі сім'ї та рідних людей, дарувати квітучі букети, які символізують розквіт віри, добро і Божу благодать.

Немає коментарів:

Дописати коментар