неділю, 19 червня 2016 р.

Ще раз про Україну та мовне питання


У зв'язку з тим, що деякі українські ультра-патріоти, ті, які вважають себе святішми за Папу Римського, мене реально дістали, обов'язково маю сказати наступне:
Досить будувати в нашій спільній країні совок, тільки під іншим прапором.
У совку навмисно заганяли в маргінес українську мову, а ви намагаєтеся теж саме зробити з російською. Ваші висловлювання, ваша відверта дурість працює на пропаганду ворога, і якщо ви цього не бачите - ви сліпці!
Ви робите країні зле, тим, що намагаєтеся поділити українців за мовним принципом. Чим це краще, ніж розподіл за методом більшовиків на соціально близьких і ворогів народу? Чим це краще поділу за національним принципом, як у нацистів?
Сьогодні на лінії розмежування гинуть і ті, хто говорить російскою, і ті, які розмовляють українською, і ті, хто говорить по-грузинськи і вірменськи або по-азербайджанські. І Україні байдуже якою мовою за неї гинуть і якою мовою її люблять.
Так, державною мовою в Україні має бути українська, але іншим мовам має дихатися легко і, якщо ти не державний службовець, то мова якою ти розмовляєш, пишеш чи думаєш за межами офісу - це твоя особиста справа.
Абсолютна більшість моїх відверто російськомовних друзів, знають і поважають українську мову, українську історію і є патріотами України. І мова, якою вони спілкуються між собою, це не мова ворога, а рідна мова мільйонів українців, що народилися в цієї країні. Мільйонів тих, хто люблять Відчизну і готові захищати Україну до останьої краплини крові.
Якщо любов до Відчизни не є для ультрапатріотів головним критерієм відзначення патріотизму, то я маю до них окрему пропозицію.
А якщо до лав ЗСУ зараховувати тільки тих, хто досконало володіє українською і розмовляє нею вдома, уві сні і на роботі? Якщо людина не говорить українською завжди і всюди, що йому робити на фронті? Яку країну захищати? Можна? Чи ні?
Чи варто йому захищати страну, де його будуть дискримінувати за мовним принципом? За формою черепа? Або по 5 графі в паспорті?
У України виник унікальний шанс побудувати політичну націю. Побудувати те, що вдалося відстроїти Штатам, то, що зараз намагається сформувати об'єднана Європа. Такий шанс випадає раз в кілька сторіч, тільки якщо дуже пощастить.
Навіть Ізраїль відмовився від ідеї мононаціональної держави, світьска Україна не має жодного шансу побудувати щось мононаціональне. Або українці стають політичною нацією, або Україна має всі шанси зникнути з карти, як окрема держава. Тому що країна - це люди, готові стати пліч-о-пліч, країна - це любов до всіх, хто готовий це плече підставити, а не припис у пачпорті.
Нова Україна, це Украиїна без поділів на колір шкіри, мову або національність по мамі чи татові, бо ідеї, які були в ходу на початку 20 століття, не працюють на початку 21-го.
Пройдуть ще 20 років - це для країни навіть не мить, а менш - і на тлі економічних та соціальних перетворень, безсумнівно, відбудуться перетворення мовні. І український повернеться до усіх сфер діяльності, як то і повинно бути.
Але це повинно статися у результаті розумної політики держави, поступово, без насильства, яке завжди викликає відторгнення.
Ще раз попереджаю ультрапатріотів,що мріють розіграти мовну карту: ви - це зло для суспільного державного будівництва. Я сприймаю вас, як ворогів нової України.
Якщо ви не є другорядні, то не поводьтеся, як другорядні.
Вчить української своїх дітей, пишіть цікаві книги, знімайте фільми, співайте пісні, ставте театральні вистави. Захищайте дисертації, пишіть наукові статті та монографії виключно україньскою! Створюйте цікаву культуру тут і зараз, держава вас підтримає, і особисто ця культура стане базісом тому, щоб наша з вами державна мова стала не мовою бюрократів, а мовою поетів, учених, письменників, співаків. І тоді вона стане РІДНОЮ мовою спілкування для абсолютної більшості громадян України. Це трапиться швидко, швидше, ніж ви припускаєте, якщо ви будете мати досить розуму та трішечки терпіння.
Запам'ятайте, країну не можна побудувати на приниженні і ненависті іньших, тільки с допомогою взаєморозуміння та взаємоповаги між усима.
Вибачте мені мій незграбний український, але цей пост повинен бути написаний державною мовою.
                                     

Немає коментарів:

Дописати коментар