вівторок, 28 червня 2016 р.

Кому Особливий статус?


Скунс - дуже красива тварина, але поважають його не за це. А Донбас ніхто не ставив на коліна - не пам'ятаю автора, але таку пісню дуже любили згодовувати місцевому електорату. Що, до речі, вигідно відрізняло самовідчуття жителів Донбасу від сусідів з Росії. Ті якраз з колін безперервно вставали. В результаті так і не встали, але винесемо їх проблеми за поребрик, як за дужки - нам все одно, що вони роблять, поки до нас не лізуть. Ситуація в Донбасі і в Україні нас хвилює куди більше.

Сьогодні президент наш Петро Олексійович у Верховній Раді зробив неоднозначну заяву. Він пообіцяв, що зміни до Конституції про особливий статус частини Донбасу можуть бути внесені тільки за певних умов. Росія повинна піти, ОБСЄ отримати контроль над кордоном і всією територією і все таке інше. Припустимо, що ці умови виконані. І що далі? Згадаймо, про Закон про особливий статус? Давайте згадаємо.

Бойовики перетворюються в народну міліцію, обрані там вожді і ради не можуть бути розпущені Києвом, свої прокурори, суди і служба безпеки. Правильніше буде назвати її Федеральної. Фактично Особливий статус має на увазі дуже прості взаємні зобов'язання між Україною і ОРДЛО. Вони ніяк не залежать від центральної влади, але мають право і можливість впливати на зовнішню і внутрішню політику України. Решта Україна має не право, а обов'язок фінансувати цю оргію за захищеною статтею бюджету. В принципі, з важливого все. Решта деталі. Ах да, ще реальне роззброєння незаконних формувань. Але народна міліція і самооборона в законі, як досвідчений урка - їх це не стосується.

Петро Олексійович, ця спроба Росії зробити в Україні свою чеченську модель зрозумілі і збігаються абсолютно. Вони самі собі господарі, а ми платимо данину. Щоб вони не стріляли. У цих двох реченнях вся суть особливого статусу Донбасу. Ви серйозно хочете реалізувати цей сценарій? Мені зрозуміло, навіщо це вождям в ОРДЛО, зрозуміло навіщо це Кремлю, але незрозуміло - Україна навіщо? І якщо Донбас отримує всі права особливого статусу і фінансування з держбюджету, плюс величезні субвенції в свій дотаційний пенсійний фонд, то чим гірше Закарпатті? Чим гірше Черкащина або Дніпро з прилеглими землями?

Виходить, всі вони гірше Донбасу тільки тим, що не розмахують російським прапором, не вбивають проукраїнські налаштованих громадян і не в змозі виставити на кін натовп з автоматами? Так це питання, які легко вирішити за наявності певних грошей. Благо, людей з автоматами у нас зараз повно. Ну а гроші під таку справу я навіть знаю, хто швидко виділить. Скільки у нас буде народних республік з особливим статусом через рік? Донецька, Луганська, три-чотири Янтарний, Закарпатська, Порто-Франко - це відразу. Второваним шляхом йти легше і багато феодали скористаються шансом.

На всіх розмовах про особливий статус потрібно поставити жирний хрест. Всі громадяни України і усі регіони рівні в правах і обов'язках перед країною. Наявність автомата і триколора не дає регіону або окремого негідникові додаткових прав. Тут або в тюрму, або стусаном під зад в бік Кремля. Спроба потурати феодалам, що зіграв в колабораціонізм закінчиться катастрофою для України. Парад суверинитета, громадянська війна і інші «радощі» - ось ціна особливого статусу для Донбасу. Потрібно шукати інші ліки. І якщо їх немає, осудні лікарі вирішуються на ампутацію.
                                                        Кирило Сазонов

Немає коментарів:

Дописати коментар