четвер, 23 червня 2016 р.

Дератизація. Як це буде?

                                     
Тема дерашізаціі (деватізаціі) виникає часто в інтерв'ю, в статтях, в бесідах. Адже очевидно, що реінтеграція Донбасу і Криму після перемоги неминуча. Я особисто розглядаю варіант тільки перемоги, варіант світу через капітуляцію або заморозку конфлікту мені розглядати абсолютно не хочеться.

Так ось. Уявімо, що Україна перемогла у війні з РФ, контроль над кордоном відновлений, Донбас і Крим переходять під контроль України.

Що робити з людьми, які ще вчора вивішували прапори РФ на балконі і звали Путіна? Спробую поміркувати на тему і запрошую до дискусії вас.

Варіанти типу: "всіх розстріляти", "закатати в бетон" та інші не розглядаю. У людях, які закликають до вирішення питання подібним способом говорить злість. Війна і злість завжди разом і це нормально. Просто реагувати на такі заклики, думаю, не варто.

Як ми знаємо, "русскій мір" - це набір історичних, соціальних, ментальних констант. Ці константи потребують заміщення. Першим поштовхом до пошуку такого заміщення буде поразка РФ у війні і, бажано, суд над російською верхівкою, як це було в нацистській Німеччині. Крах ідеалів - кращий каталізатор до переосмислення.

На моє глибоке переконання, дерашізація не повинна супроводжуватися масою репресивних і заборонних заходів по відношенню до всього населення. У Німеччині після 1945 року, в рамках денацифікації з 13,2 мільйонів перевірених німців тільки 613 тис. Чол. були визнані причетними до злочинів нацизму. Це навіть менше 5%.

У нашому випадку від відповідальності не повинні піти ті, хто безпосередньо брав участь в бойових діях, хто вбивав, хто керував і фінансував.

У Західній Німеччині і Японії протягом 5 років після кончанія Другої світової війни були проведені вибори, в Японії також було надано виборче право жінкам. Виходить парадоксально - замість батога у вигляді урізання прав і жорсткого контролю німці і японці отримали пряник у вигляді вільних виборів. Але, нагадаю, сталося це після тотальної очищення суспільства від головних ідеологів війни, від злочинців-генералів.

Отже, проблема перша і найважливіша:

1) виявлення колаборантів, в т.ч. ідеологів війни. У цей список повинні потрапити також і деякі з нинішніх політиків, які не визнають агресію РФ.

Для цього, як мені бачиться, потрібен окремий закон про колаборантів, який дозволить не тільки залучати до кримінальної відповідальності, а й позбавляти права балотуватися в органи влади.

В одній з попередніх статей я вже говорив про меншості (10%), яке формує думку більшості. Нейтралізувавши і засудивши бойовиків, їх ватажків і ідеологів, ми як раз приберемо ті 10% людей, які розпалювали і підігрівали війну. Замість них потрібно знаходити місцевих лідерів думок, буквально в кожному дворі. Цікавий метод роботи з проросійським запропонувала одна знайома в ФБ. Формування невеликих груп людей, які в транспорті, на ринках, в інших місцях скупчення людей будуть розігрувати суперечки на певну тему, і переможцем в цих суперечках повинен виходити людина з проукраїнською позицією. Даний метод добре працює на людей, які не сидять в ФБ, все відбувається природно і набагато краще, ніж чисто пропагандистські, агітаційні методи.

Отже, друга проблема:

2) інформаційна робота з населенням без прямої агітації.

Наступна проблема - російський контекст. Жителі Криму і Донбасу в масі своїй тяжіють до РФ. Через мову, музику, культуру, новини, історію.

У Харкові не раз проводилися зустрічі, де обговорювалася роль міст-метрополій в дерашізаціі. Суть проста: якщо на Донбас приїжджає, скажімо, артист зі Львова або навіть Києва, його сприймають не так, як артиста з Харкова. Оскільки в поданні проросійськи налаштованих людей Харків також проросійський. І раптом, приїжджають музиканти чи артисти, які говорять як російською, так і українською, пропагують українськість і заражають своїм патріотизмом. Саме цим займаються багато харків'ян, в т.ч. і ваш покірний слуга. Десятки, сотні концертів, в т.ч. для місцевого населення формують патріотичний кістяк в таких непростих містах як Щастя, Сєвєродонецьк, Торецькому або Бахмут.

Отже, третя проблема:

3) культурна робота з місцевим населенням, пропаганда українськості.

Далі можна обговорювати пробелемамі освіти, реформи інститутів влади, проведення виборів і т.д. Кожному з цих пунктів можна присвятити окрему статтю. Моє ж завдання цієї статті підштовхнути кожного до пошуку методів реінтеграції окупованих територій.

Зауважте, я не запропонував жодної заборонного заходу. Звичайно, можна говорити про заборону на, скажімо, російський шансон, про інших заборонах. Але, моє глибоке переконання полягає в тому, що заборони породжують попит. Заборони не вирішують проблем. Проблеми можуть вирішувати обмеження. Але повні заборони - це совок, від якого ми намагаємося втекти.

Природно, заборони повинні бути поширені на символіку "республік", агітацію за "республіки" на підставі закону (закон про визнання ДНР і ЛНР терористичними організаціями), можлива заборона на публічні обговорення "русского мира" (як це було в Австрії з забороною на обговорення нацизму). Однак поміняти щось в головах людей, оброблених багаторічної рашістской пропагандою можна тільки довгої і кропіткої роботою, закладаючи фундамент переконань майбутніх поколінь.

Наостанок скажу ще про два моменти. По-перше, досвід денацифікації в Німеччині нам не підходить на 100%. Більш того, він був різний в різних зонах окупації. По-друге, ніяка дерашізація не спрацює, якщо не буде підкріплюватися економічними успіхами України. Нам обов'язково потрібен свій План Маршалла.

Чи вистачить українцям мудрості гідно вийти з ситуації, що склалася після перемоги? Не сумніваюся!
        Борис Севастьянов.

Немає коментарів:

Дописати коментар