пʼятницю, 17 червня 2016 р.

Полювання на депутата. Цирк для бідних ...


Полювання тільки тоді буде шляхетною спортом, коли всім зайцям теж роздадуть рушниці. А народний депутат і пересічний громадянин будуть рівними перед законом тільки тоді, коли залучити слугу народу до відповідальності стане реальним. На даний момент всі ці «Подання про зняття недоторканності» від НАБУ або Генпрокуратури до Верховної Ради - спектакль для бідних. Тобто не для депутатів, а для нас.

Вчора Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що нардеп Олександр Онищенко вже втік до Ніцци. І покартав журналіста Дмитра Гнапа, мовляв - що ж ти попередив Онищенко! Не треба лукавити - в попередженнях від ЗМІ нардепи не потребують. Механізм виглядає у вигляді досить довгого ланцюжка.

НАБУ або ГПУ вносять до Верховної Ради подання. Після цього воно йде в профільний комітет. Який буде його розглядати і це питання не одного дня. Потім депутату дають кілька днів на свої пояснення. І тільки потім питання вносять до порядку денного і Верховна Рада голосує. І весь цей час нардеп зберігає недоторканність і може вільно покинути Україну. Вчора я запитав у одного депутата - скільки часу може тривати цей процес. Він знизав плечима і порадив запитати у регламентному комітеті. Я відповів, що краще спершу у Клюєва - буде смішніше.

Зняття депутатської недоторканності і взяття під варту або обрання іншого методу заходу повинні бути дуже швидким дією. Який не дозволить підозрюваному після внесення подання швидко доїхати до Жулян, помахати ручкою рідній землі і послати повітряний поцілунок правоохоронцям взагалі і Луценко або Синіку особисто. Значить, потрібен інший механізм. Простий і ефективний.

Є підстави для внесення Подання? Вносимо в ВР і з цього моменту нардеп повинен бути позбавлений можливості втекти. Інакше втечуть всі - в Австрію, як Азаров, в Росію, яка з принципу не видасть впливових злодюжок, в Мексику на худий кінець. Адже саме у тих депутатів, яких вноситимуть за підозрою в корупції, грошей повно. Так що процедуру на законодавчому рівні потрібно міняти. І не тільки для нардепів - для суддів теж. Щоб двічі не вставати.

В іншому випадку всі ці кримінальні справи нічим не закінчаться, перетворившись спершу в спектакль, а потім вже і в цирк. Не вірите? Теж можете запитати у Клюєва. Або у Оніщенко - хто вам більше подобається. Гучний сміх вільної людини буде вам відповіддю в будь-якому випадку.
                        Кирило Сазонов.

Немає коментарів:

Дописати коментар