середу, 29 червня 2016 р.

На «Дахнівській січі» прошуміла сторінками літературна «Калавурня»

На вікенд на території черкаського патріотично-оздоровчого табору «Дахнівська січ» «отаборились» до сотні відомих письменників та літераторів-початківців: тут відбулась четверта Всеукраїнська літературна школа-табір «Калавурня». Відомими гостями цьогорічної «Калавурні» став письменник Сергій Пантюк, драматурги Ірен  Роздобудько та Ігор Жук.
«Отаборилися» - у найпрямішому сенсі слова, оскільки живуть письменники у наметах. Кожен день «Калавурні»  - це майстер-класи від відомих письменників,  робота у творчих групах, обговорення віршів та оповідань своїх колег-початківців.
літературні обговорення
- Основна наша мета – дати можливість молоді, яка робить перші кроки у літературі, удосконалити своє вміння, почути думку визнаних майстрів різних літературних жанрів, - розповідають голова Черкаської організації Національної спілки письменників Володимир Ткаченко та член спілки Оксана Галаєва. – Цьогоріч «Калавурня» зібрала до сотні письменників не лише із Черкас та області, але й зі Львова, Івано-Франківська, Києва, Дніпра, Запоріжжя, Полтави, Миколаєва, Кіровограду.
Одним із літературних відкриттів «Калавурні» - згадують черкаські письменники – стала черкащанка Оксана Расулова, яка брала тут участь іще школяркою – а цьогоріч, уже студентка  КНУ імені Шевченка, вона отримала грант від Віталія Кличка на видання збірки творів.
- Мій літературний учитель казав: «Не важливо, скільки книг ти напишеш – важливо, скільки молоді ти приведеш у літературу – саме це і буде твій здобуток, - констатує відомий український письменник Сергій Пантюк, що і відкрив талант молодої письменниці.
На «Калавурні» він уже учетверте. Переконаний, що найбільша користь такої школи – саме у практичній допомозі, результатами якої є реальне зростання творчої молоді, яке він спостерігає на прикладі постійних учасників «Калавурні».

- Тут, на «Дахнівській січі», ми найбільшого значення надаємо не лише патріотичному вихованню – у кращих традиціях козацтва – але й гармонійно-всебічному розвитку молоді. Саме тому ворота на Січ ніколи не закриваються – у нас постійно проходять мистецькі акції, патріотичні вишколи, майстер-класи та  фестивалі, - зазначає засновник «Дахнівської січі», депутат Черкаської міської ради Микола Мирза. –  Це і рок-фестиваль «Патріот», і Всеукраїнський  фестиваль бардівської пісні  «Місячна варта». До дітей, які відпочивають тут щоліта, приїздять байкери  - до речі, ці суворі дядьки не лише катають дітей на мотоциклах, але й викладають їм правила дорожнього руху. У нас тут постійно живе справжній козак, якого знає вся Україна - Іван Забабаха – що також навчає дітей бути справжніми козаками, захисниками своїх родин та України.

Немає коментарів:

Дописати коментар