пʼятниця, 17 червня 2016 р.

Півострів, де не люблять туристів


Російські туроператори дивуються: кримські готелі відмовляються давати знижки за раннє бронювання на літо 2016 року. Більше того, багато готелів і пансіонати вирішили підняти ціни в цьому році на 20-30%. Пояснюючи це тим, що зросли ціни на продукти і комунальні послуги.

Втім, кримчан це не дивує. Улюблена приказка жителів півострова - «За Перекопом землі немає» має і зворотну сторону. Що б не сталося в світі: падіння ціни на нафту, девальвація рубля і гривні, перекриття авіа і залізничного сполучення з Україною, - турист все одно приїде. Приїде хоча б тому що - а куди ж йому, хвороби, ще їхати? Адже іншої землі, а точніше - інших курортів - на думку кримчан не існує.

Кримчани завжди недолюблювали туристів. І в відносно ситі 1970-ті, і в дефіцитні 1980-е. Це вони, туристи (на думку багатьох півостровитян) - приїжджали в Крим, забруднювали наше море, пролежувати гальку на наших пляжах, скуповували продукти в наших магазинах і влаштовували черги на автобусних зупинках. Це вони, ці самі туристи - смітили грошима і готові були задовольнятися ліжком у халупі зі зручностями у дворі за десять повноцінних радянських рублів.

Турист для багатьох кримчан був чимось на зразок стихійного лиха. Масово на півострові він з'являвся на початку червня і відлітав (або виїжджав) на північ в кінці серпня. Від нього не було порятунку. Це треба було просто пережити. Перетерпіти. Адже ніхто ж серйозно не буде нарікати, що влітку спекотно, а взимку холодно? Це може не подобатися, але уникнути цього неможливо. Тільки прийняти. Турист приїжджав, випивав, з'їдав, лежав, засмагав, їхав. А на наступний рік все одно повертався.

Тобто не треба було ні покращувати рівень сервісу, ні знижувати ціни. Турист в Крим приїжджав все одно. При будь-якому розташуванні зірок на небі і за будь-яких цінах.

Більше того, якщо, наприклад, червень видавався дощовим і прохолодним і масовий турист не приїжджав, то місцеві власники курортної нерухомості ціни в липні не знижували, а піднімали. Адже потрібно ж якось відшкодувати збитки, викликані відсутністю туристів?

Багато в чому такому ставленню до туриста ми зобов'язані радянським минулим. Коли від прибулих в санаторії і пансіонати жителям півострова не було ніякої особистої вигоди, а власників курортної нерухомості було занадто мало, щоб весь півострів бачив залежність між своїм достатком і ступенем задоволеності відпочиваючих в Криму.

Але радянське минуле залишилося в минулому, санаторії та пансіонати отримали приватних власників, а ставлення до відпочиваючих залишилося колишнім. А з чого йому змінюватися, цього відношення, якщо яким би не був рівень сервісу і якими б високими не були ціни - турист все одно приїде?

Так, в 2014 році відпочиваючих в Криму було не так багато, як в 2013. Але тоді у кожного власника міні-готелю було просте пояснення: нова «межа» на Перекопі, незручна логістика для українських туристів, черги на переправі для росіян. Однак уже в 2015 році в Крим приїхало чимало російських туристів - і на переправі більше поромів, і літаків до Сімферополя щодня прилітало стільки, скільки не прилітало навіть за часів Радянського Союзу. Так чому б в 2016 року не підняти ціни? Тим більше, що Єгипет і Туреччина для російського туриста фактично закриті.

До речі, всупереч розхожій думці, кримчани ніколи не жили з тих грошей, які привозили туристи. Безпосередньо в туристичній галузі були задіяні 4% кримчан. Зрозуміло, що були ще таксисти, постачальники продуктів в санаторії, готелі, пансіонати. Але все одно від туристів залежало благополуччя хіба що 10 відсотків жителів півострова.

За рахунок чого жили кримчани? Не бракувало й іншого бізнесу - це і промисловість, і сільське господарство, і торгівля. У будь-якому випадку, Крим завжди був дотаційним і в українській фінансовій системі, але російському бюджету він тепер обходиться ще дорожче.

Ну а що стосується цін на відпочинок в Криму на сезон 2016 року - то вони дійсно будуть вище. І зростання в 25-30% в порівнянні з 2015 роком - дійсно не межа. Хоча б тому, що суттєво подорожчали продукти та інші складові ціни розміщення в готелях, санаторіях і пансіонатах. Але чи буде ціна відповідати очікуванням якості? До тих пір, поки в Крим будуть масово приїжджати туристи - навряд чи. А кілька мільйонів туристів до Криму приїздили навіть в найбільш кризові роки.
/                                                    

Немає коментарів:

Дописати коментар