четвер, 11 серпня 2016 р.

Побоїще в мельниках: дев’ятеро поранених, п’ятеро в лікарні

Такий результат масової  бійки у Мельниках Чорнобаївського району, що сталася в кафе «Гостинний дворик» у ніч із 30 на 31 серпня.
 
АТОвець АТОвцю — ворог?
Суботнього вечора 30 серпня у популярному в селі Мельники Чорнобаївського району кафе «Гостинний дворик» відпочиваючих не бракувало. Проте відпочинок і добрий настрій гостям закладу зіпсував конфлікт між місцевими жителями та охоронцем підприємства «Воїни АТО Черкащини».
До невеликої компанії хлопців та дівчат, що мирно спілкувалися за одним зі столиків, доскіпався місцевий житель із числа ветеранів АТО. Йому здалося, що охоронець із уже згаданого підприємства і теж ветеран АТО, по-блюзнірськи видає себе за АТОвця.
— Ану скажи, де ти там воював? А то форму нап’ялив і ходиш, понтуєшся?! — дав старт конфлікту місцевий. А далі — класика жанру сільських розбірок: слово за слово, кулак в лице.
Спаринг із охоронцем завершився не на користь місцевого. Заробивши «синє око і поганий настрій», нападник за правилами того ж жанру кинув клич «Наших б’ють!».
«Наших б’ють!»
Через кілька хвилин під кафе вже гарцювала армія місцевих, які прилетіли на клич, осідлавши мотоцикли. Надривно ревучи моторами, натовп гучно вимагав сатисфакції. Не чекаючи цілком очевидних наслідків бою з переважаючими силами противника, охоронець-АТОвець викликав підмогу з числа товаришів, які перебували неподалік на базі дислокації охоронців підприємства. За мить сторони зійшлись у рукопашній борні.
У двобої на сімох воїнів АТО накинулось близько тридцяти агресивно налаштованих і підігрітих алкоголем сільських парубків. Проте впоратися з досвідченими фронтовиками, які вже пройшли «Крим і Рим», не вдалося.
Як розповіли добре поінформовані джерела, що побажали залишитися неназваними, розбурхані нападом місцевих, фронтовики ввійшли у раж і без розбору віддухопелили всіх, хто був у кафе. В хід, окрім кулаків і нецензурщини, пішли приклади рушниць, стрілянина з мисливського карабіну, пляшки. Кажуть, отримали і двійко поліцейських, які на свою біду теж опинились серед відвідувачів закладу. Серед АТОвців потерпілих не зафіксували.
Правоохоронці на місці події з незрозумілих причин з’явилися тільки у неділю вранці. Учасників бучі на той момент уже й сліду не було. На місці проживання охоронців, за інформацією наших джерел, знайшли три коробки від помпових рушниць та копію дозвільного документа на вогнепальну зброю.
Учасників бійки поки не знайшли
Деякі подробиці інциденту журналістам «Черкаського краю» розповіли в Чорнобаївському ВП ГУНП в Черкаській області. Зокрема там повідомили, що внаслідок бійки різні ушкодження отримало дев’ятеро жителів Мельників. Поліцейські також сказали, що, зі слів місцевих селян, у кафе в ході інциденту стріляли з автомата Калашникова, але ні підтвердити, ні спростувати цей факт до завершення експертиз вони не можуть.
— За даним фактом відкрито кримінальне провадження. Тривають слідчі дії. Також іде робота щодо встановлення осіб учасників інциденту, — поінформував начальник Чорнобаївського відділення поліції ГУНП в Черкаській області майор поліції Богдан Олійник.
Стан потерпілих задовільний
Про це «Черкаському краю» повідомив заступник головного лікаря Чорнобаївської районної лікарні Сергій Чуба:
— У неврологічне і травматологічне відділення лікарні госпіталізовано п’ятьох осіб із ушкодженнями різної тяжкості. Всі отримують належне лікування.
Правоохоронці розслідують хуліганство
Першими на «Мельниківське побоїще» у медіа-просторі відреагувала обласна прокуратура, розіславши ЗМІ свій прес-реліз: «За фактом сутички між жителями с.Мельники Чорнобаївського району та особами, які видавали себе за представників приватної фірми, що охороняла місцеве підприємство, Чорнобаївським відділенням поліції Золотоніського відділу поліції головного управління Національної поліції України в Черкаській області внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.296 (хуліганство) Кримінального кодексу України. На цей час досудове розслідування в кримінальному провадженні триває, слідчими та процесуальними керівниками вживаються заходи щодо всебічного, повного та неупередженого дослідження обставин вчинення кримінального правопорушення, забезпечення прийняття законного і неупередженого процесуального рішення. Хід розслідування вказаного провадження контролюється Золотоніською місцевою прокуратурою».
Побутовий конфлікт на хмільну голову
Зв’язатися з керівництвом підприємства «Агроко» не вдалося, бо телефони фірми, що вказані на низці інтернет-сайтів, мовчали. Пізніше з’ясувалося, що їх давно вимкнули.
Точка зору керівників підприємства так і залишилася б невідомою, якби раптом її не озвучив власник підприємства Ігор Потапенко. Коментуючи бійку в Мельниках на прохання одного з місцевих інтернет-ЗМІ, він повідомив наступне:
— Це не наша охорона. В нас був підписаний договір з компанією. До робітників цієї компанії приїхали знайомі. Вони добре випили. Виник конфлікт із місцевими жителями — молодими хлопцями. Десь, можливо, й через дівчат місцевих посперечалися. Зрештою на побутовому ґрунті сталася бійка, наслідком якої стало те, що хтось дістав зброю. Були постріли, хтось когось ударив — дісталося й одним, й іншим. Мені прикро, що люди, яких ми наймали на охорону наших виробничих об’єктів, опинилися втягнутими у цей конфлікт, і замість того, щоб виконувати службові обов’язки і поводитися гідно, пили горілку. Як відомо, на сьогодні порушено кримінальне провадження. У межах розслідування цих людей розшукують, тому що вони навіть не є співробітниками тієї компанії, яку ми найняли. Розумію обурення людей. Бо й сам тут живу-працюю і ціную хороші стосунки з місцевими жителями. Прикро, що звернув на все це увагу запізно. Можу запевнити, що людей зі зброєю тут більше не буде! Далі справа за правоохоронцями — знайти цих людей. А ми будемо контролювати.
«АТОвців змусили оборонятись»
Нічні події у Мельниках прокоментував нашій газеті й Олександр Халамейдик, директор охоронного підприємства «Воїни АТО Черкащини»:
— Як не прикро, але до інциденту, що мав місце у кафе «Гостинний дворик», були причетні працівники нашого підприємства. За договором з місцевим підприємством «Агроко», підприємство «Воїни АТО Черкащини» надає йому послуги з охорони. Як передбачено договором, охоронці проживають у приміщенні дитячого табору. Тому працівники нашого підприємства й знаходяться у Мельниках. Розумію, що наші хлопці — вчорашні АТОвці, які ходять в уніформі й мають непогані зарплати, викликають інтерес з боку місцевих дівчат, а у місцевих хлопців, водночас, цілком зрозумілі неприязнь та заздрість. Один із працівників — у недавньому воїн АТО, у той день святкував свій день народження. Привітати іменинника приїхали його брат та бойові побратими, з якими разом у свій час він боронив Україну на передовій фронту в районі Трьохізбенки. Ще до початку конфлікту п’ятеро його гостей-ветеранів АТО пішли відпочивати у місце проживання наших працівників. А іменинник із братом у компанії двох місцевих дівчат продовжили святкувати в згаданому кафе. В якийсь із моментів біля їхнього столика з’явився місцевий житель, як з’ясувалось, також АТОвець. У грубій формі він чіплявся до охоронця й висловлював сумнів щодо того, що той солдат АТО. На прохання припинити хуліганство чоловік не зважав. У хід пішли кулаки. На підмогу місцевому до кафе на мотоцик­лах прибуло близько тридцяти молодих людей. Охоронець покликав своїх товаришів. І далі закипіла масова бійка, в якій дісталося на горіхи всім, хто був у кафе. При явній перевазі сил із боку місцевих та у зв’язку з загрозою життю і здоров’ю, щоб заспокоїти агресивно налаштовану і до того ж п’яну юрбу, хлопці зробили кілька пострілів у повітря з зареєстрованого мисливського карабіна. Факт, що хлопці не перевищили межі необхідної оборони, доводить те, що у інциденті не було потерпілих із вогнепальними пораненнями.
— Зрозумійте правильно, — додав Олександр Халамейдик, — я не виправдовую своїх підлеглих за вчинену стрілянину, для мене воїни АТО завжди будуть героями і справж­німи патріотами України. А лише звертаю увагу на те, що вони змушені були дати відсіч агресивним, нетверезим і кількісно переважаючим супротивникам. Впевнений, якби не стрільба у повітря, то потерпілих було б значно більше. Мене також обурює, що нині суспільство звертає мало уваги подіям на Східному фронті, зате кілька пострілів у повітря, щоб утихомирити п’яний натовп, створили суспільний резонанс. Не збираюсь вигороджувати своїх працівників, але покладаю великі надії на неупередженість та об’єктивність слідства, яке, сподіваюсь, безпристрасно у всьому розбереться і розставить всі крапки над «і».
Позиція сільської влади
Між тим Мельниківська сільрада продемонструвала позицію страуса. У бесіді з журналістом газети секретар сільради, і вона ж виконуючий обов’язки сільського голови, Надія Колісник стала в позу а-ля «червоний партизан на допиті в гестапо». Вона не назвала імен жодного з учасників бійки, хоча їх напевне знає все село і відмовилася дати контакти власника кафе й керівництва «Агроко», заявивши, що сільрада з ними не спілкується.
— Я у кабінеті сиджу, а не ходжу по селу та плітки збираю. Нічого про дану подію не знаю. До сільради з приводу цього не надійшло жодної заяви. Пишіть запит і ми вам відповімо… Ви ж спілкувалися з правоохоронними органами? От нехай вони вам і дають інформацію, — сказала як відрізала сільська бюрократка.

Немає коментарів:

Дописати коментар