понеділок, 15 серпня 2016 р.

"Ше.Fest" знову збирає українців на Черкащині

Близько тисячі українців зібралися цьогоріч на Звенигородщині в селі Моринці. Тут їх уже втретє об'єднав Тарас Шевченко на фестивалі «Ше.Fest». Цього разу він проходить під гаслом «Твоя незалежність», присвячений 25-річному ювілею незалежності України.
Так, 13 та 14 серпня на Батьківщині поета організовано ряд заходів. Поміж них: гутірки з письменниками, краєзнавцями, режисерами, лекції, музичні і поетичні виступи, флеш-моби, майстер-класи, кінопокази та багато іншого.
20160813_123040
Перший заступник голови облдержадміністрації Віталій Коваль привітав відвідувачів фестивалю. За його словами, протягом останніх трьох років Черкащина збільшила кількість патріотичних, військово-спортивних, націоналістичних заходів.
- Сам Бог велів на землі Шевченка, Чорновола, Хмельницького та інших героїв, які захищали в різні часи нашу землю від загарбників, підіймати національний дух, відроджувати міць та силу, почуття єдності української нації, - наголосив Віталій Володимирович. – В усі віки ми виборювали незалежність нашої країни: з часів Святослава Хороброго, Ярослава Мудрого й до сьогодні, коли її відвойовують герої АТО. Отож маємо шанувати й відстоювати те, до чого прагне нація, – мати вільну та незалежну державу! Цього прагнув і Тарас Шевченко. Про це мріяв і писав. А сьогодні єднає нас на своїй Батьківщині. Зміст же фесту спонукає до відображення життєвих істин і творчості Кобзаря в сучасному форматі.
20160813_123119
- Тарас Шевченко - досі актуальний, - каже організаторка фесту Юлія Капшченко. – Ті речі, які він писав 200 років тому, - на поверхні. На жаль, багато попередніх поколінь сприймали Тараса Шевченка трішки дивним, інакшим. Це викликало штампізми й нецікавість до його особистості. Приміром, для учнів це - поет, багато віршів якого потрібно за програмою вивчати. Та й у цілому частина населення сприймає його зовсім не так. Це при тому, що він – лідер нації. Він – та людина, яка надихнула Україну на незалежність, з цитатами якої бійці йшли в бій. І досі йдуть. Він – багатогранний і талановитий. І ми хочемо показати його інакшого – цікавого, молодого, сучасного. Адже він і поет, і освітянин, і археолог... Тому й організували такий фестиваль, створивши майданчики, де об’єднуємо постать  Тараса Шевченка завдяки театральним, музичним колективам, через виступи поетів, шевченкознавців, художників, та й загалом – поціновувачів його творчості.
За словами пані Юлії, Тарас Шевченко свого часу робив усе можливе, аби країна таки стала незалежною:
- Підтвердженням цьому є слова поета: «І на оновленій землі. Врага не буде, супостата…» - цитата, яка надихає українців. Ми ж нині перебуваємо в стадії перезавантаження. Ще трішки – і земля наша буде оновлена, адже Шевченко ніколи не брехав…
20160813_124524
Молода родина зі Звенигородщини, Максим та Зоряна, відвідують фестиваль третій рік поспіль, є справжніми поціновувачами поета й навчають цьому свою дворічну донечку Вікторію.
- Шевченко для нас є неабиякою постаттю, - сказав Максим. - А такі заходи необхідні, зокрема для розвитку самосвідомості всього українства. Переконаний, що фестиваль житиме й надалі, адже колесо це вже запущене і його не зупинити.
Нагадаємо, Всеукраїнський фестиваль «Ше.Fest» проходить за підтримки Міністерства молоді та спорту України, Черкаської обласної державної адміністрації, місцевої влади, організований Мегамаршем вишиванок, Всеукраїнською громадською організацією «Сокіл», Молодим народним рухом та ін.
Вхід на фест цього року - за благодійними внесками. Кошти спрямують на допомогу учасникам АТО, інформує сайт ОДА

Немає коментарів:

Дописати коментар