четвер, 11 серпня 2016 р.

Черкаський виш долучиться до створення музею Шевченка в Пекіні

                                   

Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького готовий долучитися до створення музею Тараса Шевченка в Пекіні.
Про це йшлося на відкритті виставки ілюстрацій до шевченківських творів пензля китайських митців. Ініціювала й здійснила її Китайська академія живопису та каліграфії. В Україні ініціативу китайських митців допомагали здійснити Національний музей Тараса Шевченка у м.Києві, Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури, Національна академія мистецтв України, Посольства України та Китаю. Дієву підтримку проекту надав Президент України (2005-2010 роки) Віктор Ющенко.
Китайські художники побували в Україні, відвідали Шевченківські місця і упродовж року малювали портрети Тараса Григоровича та ілюстрації до «Кобзаря». Учасниками проекту стали найіменитіші діячі культури Китаю. Виставка прибула в Канів, у музей Т.Г.Шевченка, після того, як була представлена в столиці.
Головний зберігач Національного музею Тараса Шевченка Юлія Шиленко, проректор Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Остап Ковальчук приїхали в Канів на відкриття виставки як гості. Китайську академію живопису та каліграфії представив віце-президент Алан Юй. Серед запрошених був і директор ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Тимофій Десятов.
— Тарас Шевченко — це дух України, борець за свободу українського народу, обличчя української нації. Він є тим «мостом», який поєднує Китай та Україну. На сьогодні Шевченко — не лише українець, він — людина світу, яка об’єднує всіх нас. Свобода була основним покликанням в його житті, — пояснив Алан Юй цікавість китайських митців до постаті українського діяча.
— Незабаром виставку побачить Пекін, а потім вона стане основою музею Шевченка в Китаї, — розповідає Остап Ковальчук. — Китайські колеги самі облаштовують музей, але ми кинули клич серед наших митців, серед представників діаспори, щоб спільними зусиллями здійснити цей задум. Звісно, ми не зможемо перевезти до Китаю раритетні речі, але ми повинні передати дух України. Допоможе в цьому і Віктор Ющенко, надавши рушники та експонати з власного музею старожитностей. І цілком природно, що Черкаський національний університет, який знаходиться в Шевченковому краї, теж долучиться до розробки концепції виставки, до її облаштування.

Немає коментарів:

Дописати коментар