середу, 10 серпня 2016 р.

У Тальному екс-регіонали організували мітинг під прапорами Ізраїлю

Валерій Бєлоногін – колишній керівник прес-служби партії регіонів у Тальнівському районі організував сьогодні мітинг у райцентрі.
Дев’ятеро організованих ним мітингувальників прийшли під стіни міської ради з українськими прапорами та прапорами Ізраїлю. Протестували проти будівництва бізнесменом Володимиром Мовчаном офісного приміщення. Причина протесту – знайдені людські кістки на місці будівництва.
DSC_0031
                         DSC_0031
Як відомо кілька днів тому колишній міський голова Тального Андрій Поліщук заявив, що будівництво ведеться на місці колишньої бібліотеки, де в часи Сталіна нібито була катівня НКВС. Цю думку відразу спростували старожили міста, стверджуючи, що ніякої катівні там не було. З ними погодилися археологи на чолі з кандидатом наук Олексієм Корвіном-Піотровським. Фахівці оглянули кістки і місце, де їх було знайдено. За їхніми висновками знайденим людським решткам щонайменше 150 років. Жодних слідів розстрілів на них не виявлено. Місцевий історик Олег Шатайло підтвердив, що в 19 сторіччі тут було православне кладовище, яке почали забудовувати ще за царя. Згодом комуністи побудували готель і житловий будинок.
Між тим збудоване ще до революції приміщення дитячої бібліотеки почало розвалюватися. Міська рада Тального продала будинок і землю бізнесмену Володимиру Мовчану для початку будівництва. Про те, що тут колись був старовинний цвинтар не повідомила. Коли робітники почали копати котлован, виявили людські кістки. Погукали священика Михайла Василюка, який мав намір поховати їх на теперішньому цвинтарі. Однак колишні регіонали прагнуть будь-що завадити будівництву.
«Вони спекулюють і піаряться на страшній знахідці», – вважає Олег Шатайло. «Спочатку заявляли, що тут кістки розстріляних НКВС. Потім, що тут старий єврейський цвинтар. Навіть прапори Ізраїлю притягли. Місцеві євреї вперше чують про придумані кимсь розстріли й масові поховання. Цвинтар був радше православний, бо тут у 19 сторіччі стояла православна капличка».
«Ніколи в житті не чула, щоби на цьому місці було єврейське кладовище чи якась катівня», – каже голова єврейської громади Тального Валентина Тітлер. «Мені подзвонили й повідомили, що сьогодні на місці будівництва буде мітинг. Я проти будь-яких політичних чи інших спекуляцій і прагну лише одного – щоби людські рештки були перепоховані гідно, як це і має бути в цивілізованому суспільстві. Знаю лише два місця в Тальному, де були єврейські кладовища: над урвищем біля містка через Гірський Тікич і в районі залізничної колії на лівому березі. Перше точно, друге – сумнівне. Про інші місця поховань євреїв у місті я не чула».
Мітингувальники стояли кілька годин. Чекали, поки приїде телебачення. Перед камерами Андрій Поліщук дав інтерв’ю. Чоловік відомий своїми історичними спекуляціями. Раніше він заявляв, що російські царі переселили в Тальне 160 тисяч турків.
Нагадаємо, що організатор мітингу Валерій Бєлоногін є соратником власника Тальнівського КХП, депутата обласної ради, екс-регіонала, уродженця Донецька Олександра Короткова.
Юрій Стригун, “Вісті Черкащини”

Немає коментарів:

Дописати коментар