вівторок, 16 серпня 2016 р.

Домашня робота для України. Чому робить Москва?

                                 
Дмитро Медведєв заявив, що не виключає розриву дипломатичних відносин з Україною після історії з «кримськими диверсантами». І це чергова історія про те, як Москва робить за Київ його домашню роботу.

Історія з «кримськими диверсантами», коли виконроб і водій, прориваючись до Криму, вбили двох кадрових російських спецназівців, продовжує пускати кола по воді. Судячи з усього, Росія всерйоз намірилася використовувати цей кейс для того, щоб в очах заходу звинуватити Україну в недоговороздатності і зажадати перегляду ставлення до Києва з боку Вашингтона і Брюсселя. Посил простий - якщо Україна займається терором, то ви не можете її підтримувати і наполягати на київському сценарії виконання Мінських угод.

Москва з самого початку робила ставку на те, щоб повернути Донбас в Україні на правах автономії зі збереженням при владі підконтрольних собі бойовиків. А Україна цей процес гальмувала як могла - і захід все частіше ставав в переговорах на її бік. Заявляючи, зокрема, про те, що відповідальність за недотримання перемир'я є підставою для пролонгації санкцій по відношенню до Кремля. Судячи з усього, в Москві від цього в якийсь момент втомилися і вирішили піти ва-банк.

І тепер Кремль, використовуючи історію з «кримськими диверсантами» намагається тиснути на Європу і США. Ідеальний сценарій для Москви - щоб захід махнув рукою на Київ і солідаризувався з позицією російського керівництва. А якщо цього не станеться - Москва буде загрожувати зростанням ескалації. Прикриваючи свою войовничість тим, що у неї є формальний привід застосувати відповідні дії до держави, яке, нібито, засилає диверсійні групи на територію, яку РФ вважає своєю власністю.

І в словах Дмитра Медведєва про розрив дипвідносин між Києвом і Москвою в цьому контексті немає ніякої несподіванки. В принципі, навіть зараз обидві країни не мають послів - ці функції виконують тимчасові повірені у справах. Але справа в іншому: Росія раз за разом виконує за Україну її домашню роботу.

Це почалося відразу після Майдану. Анексія Криму була тією подією, яка перекреслила ідею будь-якого політичного зближення країн після зміни влади в Києві. А слідом Москва почала обрубувати всі численні економічні пуповини, що зв'язували дві держави.

Двадцять три пострадянські роки Кремль підпорядковував свою економіку - інтересам своєї політики, змушуючи сусідів підпорядковувати свою політику - інтересам своєї економіки. І вся українська політична реальність «багатовекторності» багато в чому виростала з бажання еліт сидіти відразу на декількох експортних економічних стільцях.

Москва використовувала найрізноманітніші преференції саме для того, щоб вибити з сусідніх країн необхідні політичні поступки. Торгові війни, причіпки санепіднагляду, ціни на газ - методи використовувалися найрізноманітніші. Головних союзників Кремля на пострадянському просторі рідні не ціннісна прив'язка до Росії, а економічна. І до недавнього часу Україна не була винятком.

Більш того - українська політична еліта до останнього мріяла лише про те, щоб зберегти економічне статус-кво. Політичних ідеалів і переконань не було, а тому на перше місце виходило прагнення монетизувати політику. Політичні партії, які експлуатували проросійську порядку, були породженням бізнес-кланів, зацікавлених у російському ринку.

А тепер Росія сама обрубує будь перспективи для їх існування. Більш того - вона самостійно підтверджує перенесення геополітичної кордону. Тому що відтепер економічна межа між ЄС і МС проходить не всередині України, а по її східному кордоні.

Після анексії Криму Москва закривала російські ринки для української продукції - змушуючи українських виробників переорієнтуватися на інші країни. Вводила авіасанкціі для українських авіакомпаній - змушуючи Київ вводити дзеркальні кроки. Обмежувала свій ринок праці для українських громадян - змушуючи тих шукати альтернативу. Навіть крапку в питанні з постачанням Криму електроенергією поставив саме Кремль, з подачі якого 1 січня 2016 року ВЦИОМ провів опитування і заявив, що кримчани не хочуть відновлення поставок електрики з українського материка і "готові потерпіти".

Саме Москва позбавила Київ ілюзії, що можна і далі насолоджуватися пострадянським пропащим часом. Тієї самої, яка, по суті, обнулила перший майдан, коли перемога вулиці обернулася косметичними змінами системи, але аж ніяк не позначилася на її архітектурі. І ось тепер Кремль навіть готовий вести мову про розрив дипвідносин.

По суті, Москва раз по раз виконує порядок, про яку мріють українські «яструби». Які з самого початку наполягали на тому, що збереження будь-яких зв'язків з державою-агресором неприпустимо. Але Київ - в силу об'єктивних і суб'єктивних причин - на це йти не наважувався.

І тепер за нього це робить Москва.
                                                          Крим.Реалії.

Немає коментарів:

Дописати коментар