понеділок, 24 липня 2017 р.

Через територію України нададуть «зелений коридор» для виведення російських військ

                              
Парламент Молдови вимагає вивести російські війська з Придністров'я
Крига зрушила. Молдова зайняла активну позицію в протистоянні повзучої російської агресії, від якої вона сама постраждала однією з перших на пострадянському просторі. Незважаючи на неприйняття президента Ігоря Додона і демарш соцпартії, парламент Молдови сьогодні прийняв більшістю голосів (61 при 101 депутата) декларацію з вимогою до Кремля вивести свої війська з території Придністров'я.
   Парламентарії прямо назвали загрозою Молдові, її цілісності і незалежності, знаходження на території країни російських військових. Депутати від правлячої коаліції зажадали від РФ вивести свої війська і вивезти зброю і боєприпаси.
   "Дислокація на території Молдови значної кількості зброї та боєприпасів з Російської Федерації є постійною загрозою на адресу країни. Парламент закликає міжнародних посередників і спостерігачів ініціювати політичні дискусії про перетворення чинного миротворчого механізму в громадянську місію з міжнародним мандатом", - йдеться в документі.
  Нагадаємо, напередодні МЗС Молдови заборонив приліт літака віце-прем'єра Росії Дмитра Рогозіна, що розлютило останнього.
Как известно, в середине декабря прошлого года министр обороны Молдовы Анатолий Шалару раскрыл завесу таинственности по поводу возможного «зеленого коридора» для российских войск и вооружений из ПМР через украинскую территорию. Рассказывая о своем диалоге с украинским коллегой Степаном Полтораком, он не уточнил, заинтересована ли в этом Россия.
Вперше інформація про те, що з Придністров'я можуть бути вивезені запаси озброєння зі складів в Кобасни та інших об'єктів, контрольованих ВС РФ, з'явилася в листопаді 2016- го. Причому в відомстві С. Полторака відмовилися її коментувати, а молдавські військові заявили про це, як перспективному вирішення придністровської проблеми.
В інтерв'ю «Цензор.net» А. Шалар тоді пояснив, що обговорював питання з російським спецпослом Сергієм Губарєвим ще навесні 2016- го, і той нарікав на «проблеми з Україною, нібито вони заважають виведення російського контингенту і озброєння. Саме з цієї причини міністр оборони Молдови звернувся до Степана Полторак і запропонував зробити «сюрприз» до приїзду в Кишинів віце-прем'єра Росії Рогозіна - здивувати початком переговорів про «зеленому коридорі». Український міністр не став поспішати з відповіддю, лише уточнивши, що таке питання необхідно погоджувати з президентом Петром Порошенко.
Через три тижні після цього Полторак запевнив свого молдавського колегу, що президент згоден, але за певних умов, які потрібно обговорити. Зустріч двох силовиків пройшла в Одесі. Фактично там вони прийняли рішення про створення спільної комісії, яка виробить формат і визначиться з деталями. При цьому Шалар зазначив, що виведення російських військ можливий лише під егідою ОБСЄ і ООН. І коли ці інстанції погодяться забезпечити міжнародний контроль, Кишинів сповістить російську сторону про те, що є можливість вивести її війська.
Прийнявши сьогодні декларацію, депутати парламенту Молдови звернулися до всіх міжнародних організацій з проханням підтримати ініціативу, спрямовану на підтвердження суверенітету і державності Молдови.

Немає коментарів:

Дописати коментар