пʼятницю, 28 липня 2017 р.

Гублять ліси недбальство та легковажність

Менш як відсоток займань лісових угідь виникають унаслідок природних чинників, як-от удар блискавки тощо. Причиною решти є так званий людський фактор. Мова не лише про підпали, а й про необережне поводження з вогнем.
ЛІТО — традиційна пора пікніків. Нині з цією метою багато людей родинами або дружніми компаніями вибираються в ліс, де, облюбувавши місцину з галявиною, розводять багаття та смажать шашлики. Багато хто серед щедро напоєного киснем довкілля ще й розкурює цигарку…
Потім, уже збираючись додому, одні ретельно прибирають за собою, інші — ні. Залишають на самоплив жевріюче багаття або недопалок. А тим часом іноді достатньо легкого вітерця, щоб іскра перекинулася на суху траву, звідти перекочувала на хмиз, якого довкруж багато. Далі вогонь, що набрав сили, вже заходиться нищити усе живе.
Щороку в нашій країні через вогонь гине до одного відсотка площі всіх лісових угідь. Це велетенські масиви зелених насаджень, які не лише захищають довкілля, а й надають прихисток птахам та звірям. Годі казати, яка нищівна шкода при цьому завдається екосистемі регіону. На її відродження знадобиться не одне десятиліття, інколи часовий відрізок тривалістю людське життя.
Пожежі спалахують повсюди. Не рідкість вони і в без того забрудненій радіонуклідами чорнобильській зоні. Згадаймо хоча б іще свіжий на пам’яті випадок, коли 29 червня у зоні відчуження біля ЧАЕС сталося загорання лісової підстилки на площі близько 20 га. А торік у квітні пожежа все у тій же зоні відчуження знищила 320 гектарів лісу. Сосни й ялини палали так, що в чаду опинивсь і Київ, який за понад 110 кілометрів звідти!
Щоразу після пожежі з’ясовують її причину. І найчастіше це недбальство і легковажність відпочивальників, які у вихідні та святкові дні люблять вибратися на лоно природи. Але нерідко трапляється, що якийсь господар вітряної днини заходився спалювати торішній бур’ян на своєму городі чи іншій господарській ділянці поблизу лісу…
Тим часом протипожежні заходи у лісі не складні й не потребують ніяких матеріальних затрат — тільки обережного і дбайливого ставлення до природи, цивілізованого поводження. Ці правила нагадує співвітчизникам Управління з організації пожежно-профілактичної діяльності в державних установах ГУ ДСНС України у місті Києві.
Не розводьте багаття у лісі, де заманеться. Робіть це тільки у відведених для цього місцях.
Не кидайте недопалки цигарок на землю, надто там, де наявна суха трав’яна підстилка.
Не залишайте після відпочинку просякнуті бензином та пальними сумішами ганчірки. Не експлуатуйте техніку та автомобілі з несправними паливною та іскрогасною системами.
У жодному разі не випалюйте суху рослинність на землях лісового фонду і поруч лісу. Чи треба нагадувати, що спалювання торішніх бур’янів забруднює повітря.
Зрештою, не створюйте смітники в лісі та на прилеглих землях. Тим більше — не підпалюйте їх.
А на випадок «не дай Боже чого» фахівці нагадали, як діяти при пожежі. Незначне займання можна спробувати загасити водою, ґрунтом або піском. Якщо ж вогонь великий — негайно виходьте з лісу в напрямку проти вітру. Обов’язково повідомте про пожежу за номером 101, а також зустрічних у лісі людей…
Оберігаймо «зеленого друга» від знищення вогнем, щоб завжди милуватися його красою, знаходити затишок під лісовими кронами, дихати свіжістю на повні легені.
                                                                   Олена БЕГМА.

Немає коментарів:

Дописати коментар