вівторок, 4 липня 2017 р.

ВІЙНА НА СХОДІ ДОВЕЛА – КОЛИ ГОВОРЯТЬ ГАРМАТИ, МУЗИ ЇМ ПІДСПІВУЮТЬ: ПІДБІРКА НАЙБІЛЬШ ПРОМОВИСТИХ ПІСЕНЬ ПРО ВІЙНУ В УКРАЇНІ

                    
АТО НА СХОДІ УКРАЇНИ ТРИВАЄ ВЖЕ БІЛЬШЕ ТРЬОХ РОКІВ І СТАЛО ГЛОБАЛЬНОЮ ТЕМОЮ ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ НЕ ТІЛЬКИ В ПОЛІТИЧНІЙ ПЛОЩИНІ, АЛЕ І БОЛЮЧОЮ ТЕМОЮ У ТВОРЧОСТІ УКРАЇНСЬКИХ МУЗИКАНТІВ І САМИХ ВІЙСЬКОВИХ. РЕДАКЦІЯ “НОВИН ПОЛТАВЩИНИ” ПРОПОНУЄ ВАМ  ПІДБІРКУ МУЗИЧНИХ КОМПОЗИЦІЙ, ПРИСВЯЧЕНИХ БОРОТЬБІ УКРАЇНЦІВ НА СХОДІ УКРАЇНИ.

Пісня Арсена Мірзояна “Край землі”, написана у 2014 році, присвячена поточним подіям на сході України.
“Це моя відповідь на те, що відбувається, оскільки так воно і є, я хочу пояснити людям що насправді коїться навколо. Я це роблю як звичайний громадянин країни, але думаю, що швидше мене почують, як музиканта”, – зазначив сам виконавець.
У 2015 році польський гурт “Еней”  присвятив пісню “Біля тополі” українським військовим, які загинули за Україну. 
Гурт “Тартак” на чолі з фронтменом Сашком Положинським присвятили войовничу пісню під назвою “Висота/ Ніхто крім нас” українським десантникам.
Думки після бою бувають різні… Гурт ТаРута і Борис Севастьянов співають про свої враження від спілкування з бійцями.
“В битві, як скло, товариство лягло
За кожну дитину, за сонця тепло.
Ми б не боролись, якби не любили
Землю, яка нас усіх народила!”
Українці TaRuta і литовці SKYLĖ заспівали разом про любов до рідної землі. Пісню “Обітниця” музиканти присвятили мужнім українським воїнам. Цю пісню литовські рокери вперше заспівали українською під час виступу на київському Майдані у грудні 2013 року. У вересні 2015 SKYLĖ разом згуртом TaRuta відіграли 6 концертів для ЗСУ та добровольців безпосередньо у зоні бойових дій на Донбасі.

Від початку бойових дій на Сході України рівненська співачка-бард, виконавиця власних пісень, композитор та волонтер Христина Панасюк об’їздила з благодійними концертами всю лінію фронту, виступає у шпиталях, на полігонах. Її пісні знають і люблять, на неї чекають у кожній частині, щоразу захоплюючись і пишаючись цією мужньою дівчиною.

«В той день, коли закінчиться війна…» – такими словами розпочинаються куплети пісні «Не сумуй», яка стала другим синглом масштабного соціально-мистецького проекту #ПісніВійни, мета якого – зберегти для української історії сучасну фронтову пісенну творчість. Автором «Не сумуй» є десантник, ветеран чотирьох воєн (від Афганістану), боєць АТО Олександр Рожко.
На пісню учасника проекту «Пісні, народжені в АТО» десантника 95-ї бригади Юрія Сусло і його гурту «TRIL» зняли відеокліп. В основі його сюжету психологічний стан багатьох воїнів, які повернувшись додому сумують за своїми побратимам. Автор слів служив в першій хвилі і в 2014 році захищав Карачун, звільняв Слов’янськ та інші міста сходу України.
Лідер гурту “Океан Ельзи” Святослав Вакарчук присвятив пісню “Мить” бійцю третього полку Вадиму Довгоруку. Він дивом вижив після того, як чотири дні пролежав на морозі під Дебальцевим з відірваною вибухом гранати рукою.
“Історія пісні значить для мене не менше, ніж сама пісня, а може, й більше. Я написав “Мить” буквально за 15 хвилин, – розповів на офіційному гурту Святослав Вакарчук. – Вона була майже готова. За винятком маленької, але важливої деталі – останнього рядка. Я відчував, що сказав не все…”
Український гурт “Антитіла” не залишається осторонь ситуації на сході, активно допомагаючи українські армії. Багато пісень з репертуару гурту присвячено Батьківщині та воїнам, які захищають її і сьогодні. Але “У книжках”, мабуть, найзворушливіша композиція, що розповідає про хлопчика, який через війну залишився без батька.
Співають про війну і самі бійці. Пісні народжуються усюди. І не дивно, що багато з них – саме на фронті. Композиція “Дорога на схід” була створена в рамках соціально-мистецького проекту #ПісніВійни, який відшукує пісні, створені українськими воїнами та записує їх на професійній студії.
У записі пісні взяли участь п`ятеро українських воїнів, які пройшли АТО, воюючи у найгарячіших точках війни на сході України: Максим Перев’язко, Богдан Ковальчин, Тарас Гривул, Андрій Шевчук і Петро Комендат.
“Рятує нас залізна воля, залізний дух і крок залізний”, – співає український музичний гурт The ВЙО у своїй пісні “Залізний дух”, яка стала неофіційним славнем 24-ї окремої Залізної механізованої бригади.

Немає коментарів:

Дописати коментар