неділю, 9 липня 2017 р.

Вчені розповіли, що знищує річку Дніпро


4 липня в Міжнародний день річки Дніпро в Інституті проблем природокористування та екології НАН України відбувся круглий стіл, на якому обговорювалися сучасні проблеми річки Дніпро. Ми уважно послухали доповіді вчених, представників органів влади, місцевого самоврядування - і наведені ними цифри укупі з комплексом проблем річки нас аж ніяк не порадували. Але про все по порядку.

Про це повідомляє Інтернет-видання zabeba.li.

За словами члена-кореспондента НАН України Аркадія Шапаря в минулому році Інститут вже піднімав проблему можливої ​​загибелі річки Дніпро через руйнівної діяльності людини. Тоді вчені зверталися і до місцевих органів влади, і до кабінету міністрів, і до президента, однак за рік так нічого і не було зроблено. Втім, і дії місцевої влади (в першу чергу обласних) на думку вченого малоефективні.

«Проблема ніяк не зважиться якщо намагатися то там почистити, то тут - лише окремі ділянки. Така система чистки неефективна. Достатня швидкість руху річки і стоків потрібна для нормального функціонування Дніпра, а вона вже зараз серйозно порушена. Через каскаду озер, а нинішня система водосховищ по суті перетворила Дніпро з потужною річки в систему озер, щорічно з величезною площі водної гладі відбувається потужне випаровування води. В результаті площа самих водосховищ зменшується. Так тільки на Кременчуцькому водосховищі щорічно острова збільшуються за площею на 600 га. Друга проблема - це мул. За нинішніми оцінками мул становить від 15 до 20% водного об'єму річки. Тобто з системи озер, ми поступово перейдемо до системи боліт ».

Але головною проблемою для Дніпро є греблі і система ГЕС.

«Тільки в СРСР, а тепер і в Україні будували ГЕС на таких рівнинних річках як Дніпро. Мало того, що з-за них на Україні затопили величезні площі родючих земель, так ще й вбивають річку з якої беруть воду для мільйонів людей. Говорити про ефективність гідроелектростанцій не приходиться. Наприклад, якщо на території Каховського водосховища розмістити сонячну електростанцію, то її потужність буде в 200 разів більше ніж та електростанція, яку збираються побудувати на цьому водосховищі. Але у нас вирішили інакше ».
Ще одна проблема Дніпра - це загибель рибного господарства. Вчені інституту привели в приклад спогади військового інженера Гійома Левассера де Боплана який в 17 столітті був на польсько-литовської службі на території України.

«Інженер писав, що води Дніпра настільки багаті рибою що одного разу рибалки, витягнувши мережі нарахували в них близько 2 тисяч риб кожна по футу мінімум. А зараз забруднення річки просто вбило рибне господарство. Тільки в 2014 році в Дніпро було скинуто 6,3 млрд куб. м. стоків - від комунального господарства, шахтно-кар'єрних та інших промислових стоків. В останній рік кількість промислових стоків зменшилася через те, що частина підприємств тимчасово припинили свою роботу. Проте тільки за останній рік в Дніпро «потрапили» 16 млн тонн сухого залишку, 46,5 тис. Тонн нітратів. Гранично допустимі концентрації марганцю в Дніпрі перевищені в 3-7 разів, міді в 13-23 рази, фенолів в 4-6 разів, заліза в 4 рази, цинку в 1,5 рази. Навіть на супутникових знімках прекрасно фіксується так званий «західний струмок» - скидання стічних вод заводів Дніпра.

В результаті зменшення швидкості руху річки і її забруднення в останні роки вперше фіксується цвітіння Дніпра, що в принципі не може бути на таких потужних повноводних річках ».
|
Також вчені в останні роки проводять постійні виміри і математичні розрахунки за основними показниками річки Дніпро.

«Рівень випарів з водної поверхні за 100 років збільшився в 10 разів. Через забруднення природна фільтрація скоротилася в 20 разів. Скоротився бічний приплив Дніпра від підземних вод. На 25% скоротився верхній притока Дніпра від його приток, зате відтік води збільшився в три рази. Поверхневий стік в районі Нової Каховки та прилеглих лиманів в 1900 році становив 66,9 куб. км. на рік. У період 2000-2006 років він скоротився до 42 куб. км. на рік. На даний момент стік скоротився ще більше. Аналогічно з Дніпром страждають і його притоки. Так в Самарській затоці Дніпровського водосховища за останні роки в 2 рази збільшилася площа островів, а інтенсивність накопичення мулу становить до 3 см в рік. В результаті забруднення накопичення осаду перевищує розмив в 10-15 разів ».

З наслідками забруднень намагаються боротися обласна влада. За словами заступника директора департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської ОДА Олени Мальцевої, за минулий рік на Дніпрі було виконано 27 природоохоронних заходів. Головне з них - випуск 1,2 млн одиниць малька в Дніпро. Це повинно посприяти поліпшенню якості води в Дніпрі.

А заступник начальника Дніпропетровського обласного управління водних ресурсів Ольга Чехун розповіла, що управління постійно проводить забір води з Дніпра на 22 пунктах.

«Ми оцінюємо стан води по 33 пунктам і показниками. За нашими даними якість води в останні роки істотно не погіршується, але є перевищення норм по фосфатам, фенолу, сульфатів »

Втім, Аркадій Шапар бачить вирішення проблем Дніпра в комплексі.

«Ми розуміємо, що країні потрібні валютні надходження від продажу електроенергії, потрібно забезпечувати електроенергією своїх громадян. Але не ціною доступу мільйонів людей до питної води! Адже електроенергію можна добувати і інакше, а не тільки будуючи нові ГЕС. Тим більше що в 21 столітті вода стане найважливішим ресурсом для виживання людства. Я вважаю, що Дніпро як річка повинна залишатися незайманою. Мова не тільки про припинення скидів. Наприклад, можна не містити водосховища, а час від часу закачувати воду в резервуари на більш високий, правий берег для очищення, очищати і використовувати для пиття і інших потреб. До того ж тим, хто вважає, що перехід від ГЕС на альтернативні види видобутку електроенергії буде дорожче, я раджу подумати - скільки Україна щорічно витрачається на структури ГЕС, на утримання водосховищ, на боротьбу з наслідками забруднень, які викликає людська діяльність. Це мільярди. Чому в Європі є металургійні підприємства без труб і в самому центрі міста, а у нас обов'язково треба забруднювати повітря і воду? Може треба спрямувати кошти на їх модернізацію? Дніпро, якщо порівняти його з живим організмом, - він хворий. Можливо ще через 10, 20, може 30 років ми не помітимо кардинальних змін. Але вже майбутнє покоління відчує наслідки на собі. Подивіться на Кривий Ріг - там річка Інгулець як річка практично припинила своє існування. Сподіваюся, що Дніпро чи не спіткає та ж доля ».

Немає коментарів:

Дописати коментар