суботу, 1 липня 2017 р.

Історія про Справжнього Героя

                             гс1
Як не кажіть, а Голівуд вміє розказати старі й типові історії щоразу по-новому.
Всі ці Ван-Дами, Сталоне, Шварци розповідвали нам на новий лад те ж саме, що й середньовічні саги, народні казки та легенди. Історії про Справжнього Героя.
Отож, типовий Справжній Герой – хороший хлопець з небагатої родини. Неідеальний, дещо наївний. До пори до часу він собі живе тихим провінційним життям.
Аж потім у Справжнього Героя стається Страшна Трагедія із-за Злодія.
Голівуд малює Злодія в шкіряному плащі з стоячим коміром, з замашками диктатора. Огидний Злодій любить класичну музику і мучити людей. Причуд може бути багато. Він брехливий, самозакоханий садюга. При цьому – багатий, могутній, скрізь має зв’язки, усі копи й чиновники працюють на нього за гроші.
Словом, огидний.
Наш Герой повстає проти огидного Злодія і… отримує феєричних люлєй. Епік фейл.
Злодій зловісно регоче.
Справжній Герой, побитий і осміяний, їде в джунглі\степ\тибетський монастир. Кудись далеко, щоб знайти Гуру, який би прокачав Героя, навчив Чарівного Кунг-Фу.
Гуру (сільський дідок з хитрими розкосими очима) всміхається в довгі білі вуса і не поспішає навчати Чарівного Кунг-Фу. Каже Герою:
- Якщо ти такий крутий – бери збий оцю пальму голими ногами. А як не зможеш - бери ондо відра і давай тягай воду з ручая під горою, наповнюй оцей басейн на вершині, щоб вода там була щодня чиста. А потім я подумаю, чи варто тебе вчити Чарівного Кунг-Фу.
З пальмою облом.
Справжній Герой зціплює зуби, тягає воду, шкребе кам’яну підлогу, перекопує асфальт…Ну, ви зрозуміли. І коли Герой починає розуміти, що ніхто його за три дні не прокачає, що Битва зі Злом передбачає внутрішні зміни самого Героя і важку працю, Гуру починає навчати Чарівного Кунг-Фу.
Починає навчати тільки після того, як до Героя прийшло усвідомлення того, що він був дурний, наївний, зарозумілий – і тому програв.
Далі Справжній Герой під китайську музику повторює за Гуру складні акробатичні фігури, стоячи на вершині гори, на фоні заходу сонця. Спочатку корявенько, потім краще. Аж поки в нього не почне виходити так, як у вчителя.
Потім Гуру розказує Герою Важливу Притчу Мудреця. Ну, щось на зразок: «По газонам нє ходіть!» або «Будь хорошим і умним, і все в тебе буде добре!». І учень такий: як же я раніше цього не розумів, лошара!
Настає момент, коли Герой голими руками\ногами збиває пальму.
І тут Гуру каже:
- Ти готовий.
Кульмінація.
Справжній Герой повертається в своє містечко. Його не сприймають серйозно, пам’ятаючи Епічну Поразку. Але він свій, і налякані містяни діляться своїми бідами: як огидний Злодій відібрав іграшку в дитини, штовхнув бабусю, обікрав крамницю, вигнав на вулицю сусідів…
Справжній Герой кидає виклик Злодію. І виходить один проти ЗлОдієвої банди. Адже Спражній Герой тепер знає прийоми Чарівного Кунг-Фу.
Злодій феєрично програє.
Зазвичай, Справжній Герой – лицар, і залишає життя Злодію. Хоча мені особисто історія, де грудину Злодія пробила труба з парою, теж до вподоби.
Звільнені містяни співають і танцюють. Підкуплені копи і чиновники плачуть, дякують Герою за те, що звільнив від іга Злодія. Бо в душі вони – хороші люди.
Всі щасливі, всі сміються.
Це я до чого.
Україна в цивілізованому світі – той самий Справжній Герой. В якого саме зараз Трагедія. Він вже пережив Епічну поразку, але вирвався з провінційного містечка, яке потерпає від банди Злодія. Україна добралась до Гуру.
Три роки Україна таскала відрами воду з ручая. Вчилась. Прокачуала внутрішні скіли. Почала усвідомлювати причини поразки, розуміти, де були помилки. Саме зараз Україна намагається повторювати складні фігури Чарівного Кунг-Фу за визнаними світовими Гуру. На фоні заходу Російської Недоімперії. Але музику тепер вибираємо ми (дякуючи квотам))).
Поки виходить коряво, іноді навіть смішно, але ми вперті. Скоро Гуру відкриють нам головну таємницю успіху. Ну, щось таке скажуть: «Нє стой под стрєлой!» «Живіть по закону, платіть податки, і все буде добре!». Скоро прийде час фігачити пальму. Скоро Злодію кінець (кращй варіант з трубою і парою).
Це стара, навіть староданя історія, яку прямо зараз ми розповідаємо своїм нащадкам і всьому світові.
І весь цивілізований світ із захопленням спостерігає за Справжнім Героєм – Україною. Вболіває. Але зі Злодієм Герой має розібратись сам. З допомогою і підтримкою, але – сам.
Ця історія повторюєтся вже тисячі років. І щоразу це нова історія. На цей раз – наша.
Але поки що в нас пальма попереду. Так що повторюємо фігури Чарівного Кунг-Фу, не лінуємось.
(Десь в Ноосфері відлуння окриків Гуру: «Так, неправильно! Куди ногу ставиш? У що ти знову вступив? Витягни руки з кишені! З моєї кишені!! Отак, рівно стій! Давай наново. Повторюй за мною…»)

Немає коментарів:

Дописати коментар