вівторок, 4 липня 2017 р.

Homo russi


Попалися мені недавно на очі відразу два російських соцопитування, один іншого краше. У першому росіяни обирали двадцятку найвидатніших людей усіх часів і народів. У другому - відповідали на питання про можливий напад на Росію.
Коротко: 38% опитаних назвали найбільшим людиною всіх часів і народів товариша Сталіна. На чотири відсотки від Сталіна відстав Путін. За другим опитуванням, кожен третій з росіян побоюється нападу на Росію-матінку, причому з цієї третини більшість боїться нападу США і - парам-парам-пам - Україна (вона на другому місці). НАТО, ІГІЛ і всі інші нервово курять в стороні.
І це все на тлі пам'ятників Івану Грозному, данини Кадирову, відмови від своїх диверсантів (батьківщина тебе не тільки кине, синку, вона ще й твоїм рідним поугрожает, щоб не базікали зайвого), і так далі, і тому подібне. Тут можна було б провести якісь історичні паралелі, нагадати про багатостраждальну від частих згадок до місця і не до місця Північну Корею або, може, провести алюзії з керолловской Алісою, яка попала в Задзеркаллі ...
Але я не буду. Треба бути простіше. Треба просто визнати, що росіяни - не зовсім люди в нашому розумінні цього слова.
Мова йде не про державну політику, не про війну і не про "іхтамнетах" на Донбасі. Мова йде про те, що в поняття "людина" ми вкладаємо не тільки двоногого-дворуким-прямоходіння, але і певний набір поведінкових моделей. Для нас сліпоглухонімою людина залишається людиною, тому що ми його розуміємо, розуміємо його вчинки, не дивлячись на те, що процес комунікації з ним утруднений.
А ось, наприклад, Чикатило або який-небудь канібал, нехай навіть висловлюється ідеальної промовою і приємним баритоном до того ж, для нас не зовсім людина. Це щось чуже, незрозуміле і тому страшне. І нас не дуже цікавлять мотиви цього канібала, та й історії про те, що він таким виріс через те, що мама в дитинстві шльопала, а тато мацав, нас теж не особливо чіпляють, нехай навіть так воно і було насправді. В глибині душі нас цікавить тільки одне: коли це довічно закриють в клітку або вб'ють. Усе. Іншого інтересу у нас немає.
З росіянами та ж сама історія. Особисто мені, в принципі, вже без різниці, чому горезвісні 86% росіян вважають позитивною подією окупацію земель іншої країни. Може, це від нескінченного потоку пропаганди (я і сам, був грішок, досить довго говорив про те, що росіян треба жаліти як жертв постійної промивки мізків). Може, вони такими вродилися. Може, це зайва хромосома розпоряджається їх психікою. Яка в біса різниця, якщо є результат?
А результат такий, що у нас під боком є ​​своє Задзеркалля, населене якимось особливим підвидом homo sapiens - homo russi. Ці самі homo russi відрізняються від сапієнсів дуже слабкими ногами - вони так і норовлять впасти на коліна перед будь-яким більш-менш пристойним диктатором; яскраво вираженими мазохистскими пристрастями - звідки і любов до Сталіним та Грозним; загальної жорстокістю, ненажерливістю і повним нерозумінням значення найважливішого для людства терміна - терміна "свобода". Це багато. Це ключові відмінності.
(Мій внутрішній Петросян рекомендував мені додати список відмінностей залежність організмів homo russi від етилового спирту і tinctura crataegi, тобто настоянки глоду, але я вирішив все-таки утриматися.)
Як причини поведінки Чикатило цікаві тільки фахівцям і тільки постфактум (щоб такого більше не допустити), так і феномен homo russi не повинен нас особливо цікавити до моменту зникнення цього феномена як загрози для нас. Кожен знає пару-трійку історій про божевільних, які жили поруч зі звичайними людьми в багатоквартирних будинках.
Хтось був нешкідливий і тільки тихо бурмотів собі щось під ніс, а у мене, наприклад, в цокольній квартирі сусіднього під'їзду жив дядько Вова (або Ваня, або Вася - давно це було, не має), який міг по півдня сидіти біля відчиненого вікна, встромляючи в підвіконня величезний кухонний ніж, супроводжуючи цей нехитрий процес раптовими криками "Танки!" або "Суки!", що нагадували крики одинокої бугая на болоті.
У нашої держави сусід навіть гірше дяді Вані (або Віті?), Тому що той був потенційно небезпечним психом, а Росія - псих кінетично небезпечний, вона вже нападала на сусідів і відкрито говорить про те, що буде нападати ще. І мені особисто все одно, чи тому це, що її татари в дитинстві згвалтували, або від того, що вона вважала Київ матір'ю, а той виявився раптово чоловічої статі і пішов від неї до проклятих хохлам. Неважливо. Просто неважливо.
Важливо тільки одне: небезпечного психа треба або ізолювати і лікувати, або розстріляти на заході у довгої стіни. Я особисто голосую на другий варіант.
                                                                                  Юрій Гудименко

Немає коментарів:

Дописати коментар