четвер, 23 лютого 2017 р.

На вихідних знову трохи скацапимось?


Черкаські мережеві супермаркети щороку влаштовують перегони: хто більше напече дешевих чи халявних “блінов”. Міська влада анонсує святкування Масляної в українських традиціях: “Зиму проводжатимуть у кращих українських традиціях – із частуванням млинцями, веселими розвагами, спортивними естафетами та цікавими конкурсами.”
А пекти млинці на Масляну – українська традиція?
Як розповіла в одному інтерв’ю професор-фольклорист Олена Івановська, ця “блінна” традиція привита нам радянською владою:
– Традиція випікання млинців більшою мірою впровадилися у нас саме в радянський час. На всьому терені Радянського Союзу впроваджували одні і ті самі свята, щоб традиції етносів, які входили до складу імперії, відходили на периферію і їх не згадували. Але є нормальна біологічна потреба: душа бажає свята. Проводи зими в Радянському Союзі були повсюдно з гуляннями, могоричами, але вже інноваційному, радянському ключі, де розливалася «Столична», ходили ряжені і випікалися млинці.
Гортаючи сторінки інтернету на цю тему, можна знайти і приказки, що вказують саме на вареники, як основну страву в українців на Масляну, а не бліни. «Чекайте, вареники, прийде й на вас Масниця!»«Дав Бог – Масниці діждали, то вареників ся понаїдали!»,«на Масляну  і турки вареники їдять!»
Взагалі то, нічого не маю проти млинців, просто здається, що поїдання блінів “з лопати” в унісон з москалями, робить нас дуже близькими до традицій руського міра…
Ігор Сичов
______________________

Немає коментарів:

Дописати коментар