вівторок, 28 лютого 2017 р.

На Чигиринщині переселенці заснували власне виробництво кераміки

На Чигиринщині переселенці з Донбасу запровадили власне виробництво кераміки. Вони отримали 40 тис. грн стартового капіталу для того, щоб розпочати власний бізнес. Кошти надали у межах конкурсу мікрограмів «Село: кроки до розвитку». Його провели на Черкащині минулого року, пише «Прочерк».
Вимушені переселенці з Донбасу Сергій та Ірина Мельники заново знайшли себе у відповідному селі – Мельники Чигиринського району. Там вони запровадили серійне виробництво кераміки, властивої для Чигиринщини, але виготовленої із застосуванням сучасних технологій.
– Гончарство тут, на Холодноярщині, – традиційний промисел. Але всі чомусь віддають перевагу старому доброму гончарному колу. Через це керамічні вироби місцевих майстрів, як правило, дорогі й більше сувенірні. Ми ж, використовуючи сучасні технології та потужний станок, придбаний за кошти гранту, виробляємо посуд мало не вдесятеро дешевший і якісніший, – хвалиться Сергій.1f02ce471d175b23e179c6af06a4b4da
Майстер демонструє деякі зі своїх виробів: ось кухоль із візерунком, виконаним на станку, з поливою, ось такий самий – без поливи. А ось – «куманець», бубликоподібна посудина, яку кума надіває на руку і йде розливати гостям напої… Серед продукції Мельників – також тарілки, горщики, сувеніри, біжутерія, садово-паркова скульптура.
Подружжя збирається відкрити гончарний гурток для дітей.
– Такі гуртки подекуди існують, але, знов таки, малих навчають передусім роботі на гончарному колі. Це – дуже добре, це народна творчість. Але як же сучасні технології? Ми ж хочемо, щоб наші вихованці ставали, передусім, технологами, – каже Сергій. – Технології – це дуже цікаво! Ось, приміром, для чашки потрібна не одна якась глина, а цілий комплекс глин. І дитина зможе, діставши різного матеріалу, сама зробити собі, приміром, чашку!

Немає коментарів:

Дописати коментар