понеділок, 27 лютого 2017 р.

На Черкащині створили «Легіон Свободи»

26 лютого у Тальному відбулися установчі збори Черкаського обласного комбатантського об'єднання «Легіон Свободи», головою якого обрали учасника російсько-української війни, бійця третьої батальйонно-тактичної групи 80-ї окремої десантно-штурмової бригади свободівця Андрія Ботнара.
index
Участь в установчих зборах взяли учасники російсько-української війни з усієї Черкащини, а також волонтери й черкаські свободівці. Захід розпочався зі спільного виконання українського славня. Потому до слова було запрошено комбатанта «Легіону Свободи» голову Тальнівської обєднаної територіальної громади Олексія Юрченка. Свободівець привітав усіх учасників установчих зборів: «Я від імені всієї тальнівської громади радий вітати вас на нашій землі. Бажаю, щоб ми частіше тут збиралися й щоб родина наша міцнішала, сили множилися, а вороги наші – начувалися. Уже третій рік триває російсько-українська війна, яку антиукраїнські сили у владі називають АТО. Багато наших воїнів полягли в цій війні. Не оминули тяжкі втрати й Тальнівщтину: дев’ятеро її героїв загинули на Майдані під час Революції Гідності й на фронтах РУВ». Олексій Юрченко розповів детально про кожного загиблого героя. Присутні вшанували їх хвилиною мовчання.
Серед учасників установчих зборів були й представники молодіжних організацій «Сокіл» та «Студентська Свобода». Очільник «Молоді Свободи» Юрій Ботнар привітав легіонерів та звернувся до них зі закликом об’єднуватися й діяти спільним свободівським фронтом: «Ми не просто так зібралися у цьому мальовничому містечку. Саме тут, у Тальному, свободівець Олексій Юрченко переміг на виборах на посаду міського голови. Саме звідси, з Тального, розпочинаються наші націоналістичні перемоги і саме звідси, з берегів Тікича, розпочнеться знищення контрреволюції негідників. Наш фронт пролягає не лише на Донбасі, наш фронт і тут − в своєму краю, своєму місті і селі. Ми переможемо кожну олігархічну мразоту, що оголосила нам внутрішню війну, кожного мародера, що у час борні запускає руку до народної кишені. Об'єднавши зусилля політичного та бойового крила «Свободи» ми зможемо не лише побороти антинародний режим, а й побудувати Україну на засадах національної та соціальної справедливості».
Перед присутніми виступив голова Всеукраїнського комбатантського об'єднання «Легіон Свободи» Олег Куцин. Він розповів про мету й історію створення організації й поділився планами на майбутнє.
«Я хочу почати із передісторії створення «Легіону Свободи» для того, щоб ви зрозуміли, чому ми вирішили реєструвати організацію та об’єднувати націоналістів, які перебувають у різних підрозділах Збройних Сил України та добробатах. Я як доброволець знаю, що в перші місяці війни саме добровольці допомогли армії стримати ворога. На початку війни мобілізовані могли давати задню, десь незнанням чи відсутністю мотивації могли програвати. Ми усвідомлюємо, що ця війна є продовженням боротьби наших предків. Саме добровольці, які натхненні подвигами бойового козацтва, упівців та холодноярців допомогли армії зупинити ворога на рубежах» - наголосив Олег Куцин.
Продовжуючи спілкування керівник «Легіону Свободи» розповів про труднощі, які спіткали організацію на шляху до консолідації її членів: «Після року війни добровольчі рухи стали намагатися контролювати. Тоді було дуже важко створити свій підрозділ, зібравши всіх націоналістів у єдину структуру. Ви знаєте, що була спроба створити Батальйон «Січ», проте тому, що там були не лише свободівці у складі підрозділу були певні конфлікти, що призвели до його ліквідації Аваковим.  «Свобода» знову була в опозиції й ми розуміли, що нас рано чи пізно можуть кинути. Це впевнило нас у тому, що для захисту прав свободівців потрібно створювати організацію комбатантів, до якої входитимуть різні категорії людей, які беруть участь у російсько-українській війні. Для нас є три категорії свободівців: ті, хто пройшов війну; ті, що воюють і ті, хто хоче воювати. У зв’язку з тим, що протягом років війни з’явилося багато поранених, покалічених, демобілізованих свободівців, ми вирішили на перше місце поставити захист їх соціальних прав та підтримку родин загиблих націоналістів. Ми розуміємо, що покладатися можемо лише на свої сили, ні сьогоднішнє «єрусалимське» керівництво країни, ні світова спільнота не врятують нас від російської агресії. Тому важливими в нашій роботі будуть також і вишколи аби на випадок війни наші побратими мали чіткий план дій».
Установчі збори вирішили обрати головою Черкаського обласного комбатантського об'єднання «Легіон Свободи» учасника російсько-української війни, свободівця Андрія Ботнара. Його заступниками обрано Руслана Біланинця, Юрія Рижака та Павла Собка. Олег Куцин також особисто вручив грамоти за допомогу українській армії Слюсарю Олексію, Швидкому Роману, Коломієць Інні, Мельніченко Наталі, Кепші Сергію, Собку Павлу, Кулику Юрію, Тарянику Івану, Мельник Валентині, Моряк Тетяні, Демченку Ярославу.
Після завершення установчої конференції її учасники відвідали пам'ятник тальнівським героям Небесної Сотні та РУВ і вшанували пам'ять побратима, Героя Небесної Сотні свободівця Юрія Паращука, який загинув на барикадах під час Революції гідності.

Прес-служба Черкаської обласної організації ВО «Свобода»

Немає коментарів:

Дописати коментар