вівторок, 21 лютого 2017 р.

Запрошуємо на "Колодій" !

                                      Світлина від Мамаєва Слобода.
 В "Мамаєвій Слободі" початок народних гулянь на свято «Колодія» (Масниці) як 25 так і 26 лютого 2017 року о 12–00.

О 15–00 як в суботу так і в неділю початок змагань «Українські вареники проти російських «блінов»! 
Нагадуємо, що козацьке селище "Мамаєва Слобода" знаходиться практично в центрі Києва, за 7 кілометрів від вулиці Хрещатик, в урочищі з якого бере початок легендарна річка Либідь. Наша адреса: вул. М.Донця,2. Їхати тролейбусом №27 від метро Шулявська п`ять зупинок (Відрадний).
Всі знають як святкується російська «Маслєніца», а саме: з блінами та спаленням опудала «зіми»… А чи відомо Вам, українці, які самобутні традиції були у нас в Україні по обидва береги Дніпра? Як святкували та що їли наші прадіди в цей період? Тож, чи знаєте Ви, що тиждень перед Великим постом, на козацьких землях України, красномовно називався «Бабським тижнем», або ж Сиропустом, Пущенням, Масляницею, Масницею, однак найпоширенішою назвою цього свята було Колодій!
Аби довідатись про давні українські традиції «Колодія» (Масниці), приходьте святкувати в козацьке селище «Мамаєва Слобода»!
Впродовж семи днів святкування Колодія (Масниці), починаючи з понеділка, господиням годилося щодня готувати макітру вареників з сиром, щедро присмачуючи їх вершками, маслом чи сметаною. Вареник із сиром на Колодій (Масницю) в козацьких землях України був головною ритуальною стравою на відміну від земель Московії (Росії), де головною стравою на «Маслєніцу» були «Бліни». Не дарма ж наші прадіди Запорозькі козаки, кепкуючи над москалями, казали, що на Масляну «… і турки вареники їдять!». А про нас, православних християн, і мови не може бути!

Немає коментарів:

Дописати коментар