середу, 22 лютого 2017 р.

СБУ обнародовала архивные документы КГБ о сознательном умалчивании Голодомора в Украине

Комітет державної безпеки Української РСР уважно стежив за дослідженнями Голодомору в Україні за кордоном і доповідав компартійним босам, повідомляє Служба безпеки України.
630_360_1484349712-7098
Служба безпеки України (СБУ) оприлюднила архівні документи КДБ СРСР про «свідомому замовчуванні» радянською владою факту Голодомору в Україні, передає 1News, посилаючись на Гордон.
В СБУ заявили, що розмістили матеріали до дня народження дослідника Голодомору історика Джеймса Мейса, який першим назвав цю трагедію геноцидом українського народу.
«КДБ уважно стежив за дослідженнями Голодомору за кордоном і доповідав компартійним босам. У Галузевому державному архіві СБУ зберігаються унікальні документи за підписом голови КДБ Української РСР Миколи Голушко - інформування ЦК Компартії України «Про спроби противника активізувати антирадянську кампанію навколо так званого штучного голоду в Україні в 1932-1933 роках» та «Про посилення антирадянської галасу за кордоном в зв'язку з питанням про масовий голод на Україні ». На сторінках цих документів згадується Мейс і його комісія, діяльність яких викликала в СРСР передбачувану паніку », - йдеться в повідомленні.
У повідомленні СБУ йдеться, що глава КДБ писав про штучний голод і української трагедії виключно в лапках, згадував буржуазні засоби масової інформації і зарубіжні націоналістичні центри.
«Оприлюднені СБУ документи радянських органів держбезпеки розкривають чекістські методи, повністю успадковані спецслужбами сусідньої держави, - організація замовних статей« західних вчених і журналістів », промивання мізків представникам творчої інтелігенції перед поїздками за кордон, залучення ангажованих експертів для придушення« антирадянської галасу », - йдеться в повідомленні прес-служби.
Українська спецслужба розсекретила всі знайдені в архіві документи про Голодомор, вони знаходяться у вільному доступі, з ними працюють історики, письменники, громадяни, які шукають правду про своїх родичів.
У відомстві повідомили, що відкрили і розслідували кримінальну справу, за матеріалами якого український суд поіменно назвав винуватців Голодомору в Україні, які були керівниками партійних і радянських органів.
У повідомленні також йдеться, що, працюючи над дослідницькою програмою Гарвардського університету «Усна історія українського голоду 1932-1933 років», Мейс зібрав понад півсотні аудіозаписів очевидців, які вижили під час Голодомору, які після війни опинилися в США. Результати дослідження стали основою книги Роберта Конквеста «Жнива скорботи», виданої в 1986 році.
У 1986-1990 роках Мейс став виконавчим директором тимчасової комісії з дослідження Голодомору 1932-1933 років. Звіт цієї комісії в 1988 році був переданий в посольство СРСР у Вашингтоні і потрапив в ЦК Компартії України.
Микола Голушко був головою КДБ Української РСР з 1987 по 1991 роки.
В Україні Голодомор 1932-1933 років розцінюється як акт геноциду українського народу, здійснений керівництвом ВКП (б) і урядом СРСР шляхом організації штучного масового голоду, який призвів до багатомільйонних людських жертв у сільській місцевості на території Української РСР. За словами голови Інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича, 81% українців вважають Голодомор геноцидом.

Немає коментарів:

Дописати коментар