понеділок, 27 лютого 2017 р.

У Гуті Пеняцькій націоналіст влаштував пікет проти ставлення до українських пам’ятників у Польщі

  Одиночний пікет влаштував сьогодні, 26 лютого, під час жалобних урочистостей в Гуті Пеняцькій львівський історик, «свободівець» Михайло Галущак.

  
Він прийшов і став біля учасників мітингу із червоно-чорним прапором та інформаційним банером, на якому містились світлини і заклики українською та польською мовами із закликом відновити 14 зруйнованих українських могил на території Польщі.
«Найперше, я прийшов вшанувати пам’ять загиблих, а друге – я намагався цим банером привернути увагу української і польської влади, представників польського суспільства як до проблем руйнування українських могил на території Польщі, так і до питання їх відновлення», – розповів журналістові «Вголосу» Михайло Галущак.
За його словами, у Гуті Пеняцькій одразу по завершенні слідчих дій щодо руйнування меморіалу українці самі відновили пам’ятник, відмили усі написи, які залишили вандали. Натомість, коли у Польщі обмальовували українські меморіали, то місцева влада не те що сама їх не відновлювала, а ще й чинила перешкоди українській громаді, які хотіли відновити ці пам’ятки.
«За останні три роки є дуже багато таких прикладів. Саме до цього я і хотів привернути сьогодні увагу», – підкреслив Михайло Галущак.
Він також розповів, що лише стояв осторонь та не перешкоджав учасникам мітингу. Проте до нього підходили поляки і вимагали забрати прапор. Однак «свободівець» відмовився це зробити.
Натомість, як розповів активіст, до нього підійшли працівники поліції, і заявили, що він попередньо не подав заявку на участь у мітингу, тож порушує закон, і попросили забрати банер та згорнути прапор.
«Вони говорили, що це якась провокація. Але в той же час на мітингу були поляки, які мали на рукавах нашивки «Армії Крайової» з емблемою. І це дуже дивно: на українській землі червоно-чорний прапор – це провокація, а нашивки АК, яка воювала проти українців – це, виходить, герої?», – обурюється львівський історик. 
Поліцейські попросили пройти з ними до машини, попередивши, що у випадку відмови зроблять це силоміць.
«Вони взяли в мене пояснення – хто я і що роблю. Після цього я сказав, що повертаюсь на мітинг, але тоді поліцейський подзвонив кудись і сказав затриматись, бо вони ще писатимуть протокол про адмінпорушення. Тобто, очевидно вказівка пішла згори, і мене затримали до завершення вшанування. При цьому протокол затримання врешті поліцейські писати відмовились. Я зателефонував на «102» і назвав працівників поліції, які перешкоджали моєму пересуванню», – резюмував Михайло Галущак.
Пам'ятні урочистості в Гуті-Пеняцькій приурочені до 73-ї річниці трагедії 1944, коли гітлерівські війська винищили за різними даними від 500 до 800 поляків. У цих заходах взяли участь понад 700 осіб, у тому числі керівники Львівщини Олег Синютка та Олександр Ганущин, посол України в Польщі Андрій Дещиця та посол Польщі в Україні Ян Пєкло, депутати українського парламенту Михайло Хміль та польського сейму Малгожата Госнєвська. Вона у своєму виступі подякувала українській владі та місцевим мешканцям за відновлення польського пам’ятника.

Немає коментарів:

Дописати коментар