вівторок, 28 березня 2017 р.

105 років тому народився “український смолоскип” Олекса Гірник


Сьогодні відзначають 105-ту річницю від дня народження українського дисидента та борця за Незалежність нашої держави – Олекси Гірника. Зважаючи на це, журналісти«Kanos» вирішили нагадати віхи життєвого шляху цього мужнього українця, який поклав власне життя для боротьби за незалежність України.
Так, народився майбутній Герой України і політв’язень, який згодом стане відомим усьому світові своїм актом самоспалення поблизу могили Шевченка на знак протесту проти русифікації, 28 березня в родині бойків-верховинців.
Його батько і дід були відомі завдяки просвітницькій роботі в регіоні. Олекса спочатку вчився в польській школі, а пізніше в українській гімназії у Станіславі, яку закінчив 1933 р. Він вирізнявся активним, сміливим характером. Також хлопець належав до «Пласту», «Просвіти», молодої організації ОУН, працював у «Соколі». Після гімназії батьки хотіли, аби син продовжив навчання в семінарії, але він пішов працювати в організацію «Сокіл», де очолював загін пластунів.
За висловлювання проти польської влади і заклики до незалежності України 25 березня 1937 року Гірник був засуджений до п’яти років в’язниці. Покарання відбував у концтаборі в Березі Картузькій, у таборах Львова, Кракова, Тарнова. У 1939 році під час німецького вторгнення до Польщі втік із в’язниці. 17 вересня 1939 року у Станіславові на вокзалі Олекса побачив, як енкаведисти з собаками заганяють поляків до товарних вагони на висилку. Кинувся на їх захист і був заарештований. 11 листопада 1939 року його засудили на вісім років концтаборів і п’ять років позбавлення прав. Покарання відбував у Норильську та Магадані.
1948 року Олекса Гірник повернувся до Калуша Станіславської (нині Івано-Франківської) області. Одружився з Кароліною Іванівною Петраш, яка теж була у засланні. У 1950 році в них народився син Маркіян, а в 1954 році — Євген.
Ввечері, напередодні здійснення відчайдушного вчинку, Гірник приїхав до Канева, де розкидав по схилах Тарасової гори орієнтовно 1000 власноруч написаних листівок.  Близько 3-ої години ночі Олекса Гірник облився бензином та підпалив себе.
Одразу ж після того у помешканні Гірників був проведений обшук. Дружині сказали, що чоловік загинув в автомобільній аварії. Спочатку родині не хотіли віддавати тіло Олекси, але пізніше дозволили поховати на батьківщині, заборонивши відкривати труну. Однак, попри це, вночі родичі відкрили труну та відслужили таємну панахиду греко-католицьким священиком, братом дружини.
Указом Президента України Віктора Ющенка від 18 січня 2007 року за проявлені громадянську мужність і самопожертву в ім’я незалежної України Гірнику Олексі Миколайовичу посмертно присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена Держави.
Водночас, у період з 2010 по 2013 на вшанування пам’яті в Каневі не прибув жоден державний представник. Так само не відзначали на державному рівні і 100-річчя з дня народження Олекси Гірника в 2012 році.

Немає коментарів:

Дописати коментар