четвер, 30 березня 2017 р.

Про совок: як його немає і як він є

                                         
Ось так буває, що, перемикаючи телевізійні канали, раз в півроку потрапляєш на Перший Національний. Ну як потрапляєш? Палець не на ту кнопку зісковзне, і телевізор випльовує тебе на те, що в дитинстві мало назву УТ-1. А час перемикання на інший канал займає десь 3-4 секунди. І ось за цей час в голові формується думка: а навіщо винаходити машину часу? Ось же вона - на головному телеканалі країни.
Глянеш в вікно - начебто 2017 рік, включиш УТ-1 - потрапляєш в 1981. Ейнштейн відпочиває, швидкість світла - лженауковість величина. Тут тобі і все той же сільський годину, і дискотека 60-х, і діалоги (читай - монологи) з владою, і новини в стилі а-ля програма «Час». Навіть трансляції спортивних подій (в основному біатлон, чомусь вважається, що з біатлоном у нас все набагато краще, ніж з футболом) супроводжуються коментарями гостей з минулого: то Юхима Шарпанського, то Сергія Савелія. Загалом, все той же совок.
Приблизно такі ж враження виникають, і коли дивишся засідання нашого Кабміну. Я вже не кажу про зміст, я про форму. На чолі довгого і вузького прямокутного столу на високому шкіряному кріслі сидить Прем'єр-міністр. Уздовж столу з обох сторін в кріслах дешевше і нижче сидять міністри. Очевидно, таким чином невербальних способом підкреслюється повага міністрів до свого начальника. Я, правда, не знаю, чому міг би постраждати авторитет голови уряду, якщо б всі сиділи за круглим столом або, хоча б, квадратним. Один одного було б краще видно, і спілкуватися можна було б, дивлячись очі в очі. Також незрозуміло, яким чином висота і вартість крісла визначає ранг і значимість чиновника.
Кожне засідання починається з того, що Прем'єр-міністр так коротенько, хвилин на сорок (більше, думає, не треба) робить емоційний вступ. Тема ролі не грає: політика, економіка, освіта, охорона здоров'я і т.д .. Ну як в науковій статті: постановка проблеми. До чого ці спічі? Вони ж не мають жодної юридичної (і навіть прагматичної) сили. Хочеться показати, що ти такий розумний, в усі входиш і у всьому розбираєшся? Так організуй щомісячні прес-конференції на 2-3 години. Тоді твої мови ні про що, принаймні, будуть чергуватися з гострими питаннями від журналістів. Але такий формат, швидше за все, Гройсману не підходить. Чи то справа заготовлений монолог.
Але і це ще не все. Уздовж стеночек вже на звичайних стільцях сидять держслужбовці нижчого рангу: заступники міністрів там всякі, помічники та інша шушера. Чого сидять, незрозуміло. Але все щось інтенсивно записують. Очевидно, щоб не пропустити головного. Їх абсолютно не бентежить той факт, що через пару годин після засідання можна отримати повну стенограму цього зібрання або, на худий кінець, переглянути цей захід в запису.
Але головне, що все - по ранжиру, все як у живій природі, хіба тільки кути НЕ мітять. Дарвін торжествує. Я б транслював ці засідання на каналі Діскавері. Переглядів було б значно більше.
З «інноваційного» - це голосування за прийняття рішень. Після «обговорення» Гройсман запитує: «Є заперечення? Ні. Рішення прийнято". Дозвольте, але відсутність у мене заперечень ще не означає, що я підтримую прийняття рішення. У мене є право і утриматися. І навіть взагалі не брати участь в голосуванні. Якщо двоє - за, а п'ятнадцять - утрималися або не голосували, це не означає, що рішення прийнято.
Цей «фокус Гройсмана» нагадав мені історію з мого життя десь п'ятнадцятирічної давності. Моя Віолетта вирішила познайомити мене з Кримом (він тоді ще був наш як мінімум де юре; впевнений, що скоро він знову буде наш і де юре, і де факто). Вона там вчилася, у неї там залишилося багато друзів і знайомих. І ось ми щоліта на тиждень їздили то в Судак, то в Ялту, то в Євпаторію, і навіть, прости господи, в Севастополь.
Приїхали ми, значить, в Севастополь. Пішли гуляти. На Графській пристані імпозантна дама років 65 зазивала через мегафон гостей міста покататися на комфортабельному лайнері по бухтах Севастополя. Ми погодилися. «Комфортабельний лайнер» на перевірку виявився малостійкою човником пасажирів на 15. За фактом в нього набилося чоловік 30-40. Люди сиділи по всьому периметру човна, звісивши ноги в теплі води Чорного моря.
Всі півтори години «екскурсії» у мене була одна думка: тільки б не перевернутися. Плаваю я погано, а ще й Віолетту рятувати. Але коли наше плавання вже, здавалося, підходило до щасливого кінця, наш екскурсовод (все та ж імпозантна дама) несподівано заявила: «Надійшла пропозиція оглянути нові кораблі російського флоту. Хто проти? ». За додаткову плату, природно, на яку припадало половину вже оплаченої нами екскурсії. Розумієте, вона не запитала, хто за. Рук, думаю, було б трохи. Вона запитала, хто заперечує. А коли знаходишся посередині морської затоки, знаючи, що під тобою метрів 20 води, а до найближчого берега пливти (особливо, коли не вмієш) таких метрів кілька сотень, обґрунтовані заперечення в голову чомусь не приходять. Ось так я познайомився з новими кораблями російського флоту, будь він проклятий.
Я це ось до чого: живемо ми, виходить, в двох несумісних реальностях - совка начебто як вже і немає, але він все-таки є. І який з цієї ситуації вихід краще, я навіть не знаю: чи то вигнати уряд Гройсмана (разом з Президентом і представниками законодавчої та судової влади), то чи заборонити Перший національний в тому вигляді, в якому він продовжує існувати. Швидше за все, і те, і інше. А ще треба вигнати кораблі російського флоту (і нові, і старі) з бухт Севастополя. З нашого українського Севастополя!
А так і буде. Скоро. Слава Україні!
                                                              Паша Морозов

Немає коментарів:

Дописати коментар