середу, 29 березня 2017 р.

Пам'ятник Леоніду Бикову в Києві

                             

Практично в самому центрі Києва, в столичному парку Слави на Дніпровському узвозі, стоїть пам'ятник військовим льотчикам. Його поставили 6- листопада 2001 року, на честь 58-ї річниці визволення Києва від німецьких військ. Гостям міста і киянам він відомий також як пам'ятник Леоніду Бикову.
Монумент створювали скульптори Володимир Щур і Віталій Сивко. Прототипом для пам'ятника послужив образ відомого радянського актора Леоніда Бикова з фільму «В бій ідуть одні« старики ». Командир другий ескадрильї льотчиків-винищувачів, капітан Олексій Титаренко на прізвисько Маестро, як ніби-то тільки що повернувся з польоту. Він присів на кабіну літака, щоб перепочити. На камені - напис українською мовою, в якій мовиться: «Військовім льотчика присвячується. Леонід Биков ».
Потрапити до пам'ятника Леоніду Бикову можна з боку алеї Героїв Крут. Тут гарне місце, щоб прогулятися: неподалік - парк Слави, Алея слави і Вічний вогонь.
Пам'ятник Леоніду Бикову в Києві - це, одночасно, пам'ятник і шану усім військовим льотчикам, і, в той же час, самому акторові. Адже з Києвом пов'язане життя видатного артиста. І в Києві, неподалік від селища Димер, Биков трагічно розбився в автокатастрофі 11 квітня 1979 року. Йому було 50. Похований актор на Байковому кладовищі в Києві.
Крім пам'ятника Бикову в Києві, акторові встановлені також меморіальна дошка в Харкові, пам'ятник в Краматорську, де він ходив в школу, а на будинку №26 по вулиці Сумській в Харкові є зображення актора в тій же ролі - в образі капітана Титаренка. У Києві також відкрито меморіальну дошку Леоніду Бикову на будинку, де він жив.
Автор: Александра Горчинская

Немає коментарів:

Дописати коментар