вівторок, 28 березня 2017 р.

Сиротюк – Феофіловій: а хіба не честь показати людям свої скромні статки?

Після того, як учора Президент підписав закон про зміни в е-декларуванні, згідно з якими представники громадських об’єднань зобов’язані подавати звітність про свої доходи, активісти “антикорупційного фронту” влаштували справжню істерику. Мовляв, закон дискримінаційний і направлений на переслідування “борців”. Ситуація виглядала ще більш абсурдною, якщо згадати, що ще нещодавно ті ж активісти переконували депутатів всіх рівнів і держчиновників, які за пролобійованим ними законом мали звітувати про свої доходи, що це така дрібниця – заповнити декларацію, і що хіба це не гордість – показати в декларації скромне чесне життя? Зате декларація буде певним антикорупційним запобіжником!
Але, в очевидь, показати приклад сільським обранцям їм не дуже хочеться.
Своє “фе” з приводу нового закону висловила і черкаська громадська діячка, голова ГО “Молода Черкащина” Вікторія Феофілова, яка ще нещодавно завзято боролася за впровадження на Черкащині е-декларування та “ПроЗорро”.
“Ну шо, тепер змучені декларуванням депутатики радісно потерають ручки і можуть уже запрошувать зашугану громадськість на платні семінари “як заповнити декларацію і не здуріти”. Браво, канєшно, Янек з його “іноземними агентами” від 16 січня – мала дитина порівняно із нинішньою хунтою. Якщо не можна закон завалити – треба довести його до абсурду! Наступний крок – змусити декларуватися волонтерам. А шо, їм же стільки грошей перераховують на картки, стіки носків і булочок віддають необліковано в руки, нєпарядак!” – обурилася активістка на своїй сторінці у “Фейсбук”.
Вичерпну відповідь Феофіловій надав народний депутат VII скликання, черкаський “свободівець” і доброволець Юрій Сиротюк.
“Більш ніж стотисячна армія депутатів сільських і селищних рад чемно заповнюють е-декларації. І це при тому що більша частина з них живуть у маленьких селах, багато з них старшого віку. Значна частина банально не мають доступу до Інтернету.
Але вони заповнюють е-декларації. Не влаштовують цирків, хоча їхній вплив поширюється максимум на межі їхніх громад.
Очевидно, багато з них не зможуть вчасно заповнити і розмістити е-декларації. І це стане підставою, приміром для місцевого прокурора, шантажувати цих людей кримінальними справами, а при потребі позбавляти мандатів.
Але вони, повторюю, декларації чемно заповнюють.

А от люди, для яких заповнити декларацію справа п’яти хвилин, і які мають набагато потужніший вплив на суспільну свідомість, зчинили незрозумілу істерію. Насправді всі вони і так дають детальний фінансовий звіт своїм грантодавцям. Очевидно, що нині цю тему корупціонери використали для боротьби зі своїми опонентами.
Але нас ця проблема цікавить з іншого боку. На наше тверде переконання процедура люстрації (а фінансова перевірка є її частиною) повинна стосуватися усіх осіб, які мають істотний вплив на суспільну думку. У багатьох країнах Східної Європи є люстрація і громадських діячів, і представників медіа, і навіть духовенства. Розумію, що в Україні це може стати інструментом тиску, але стратегічно це неминуча для країни, що перебувала в глибокій окупації.
А те, що фіктивна боротьба з корупцією стала для багатьох антикорупціонерів, непоганим способом заробітку, це і так всім наочно видно. Як і те, що так звані ФОПи стали “пральнями” для легалізації коштів.
Більше того, усі громадські діячі-антикорупціонери, на кожних виборах стають політиками – учасниками партійних списків, і тоді спливають незрозумілі квартири і гроші, гроші, гроші…
Краще пройти цю процедуру очищення нині, ніж потім зичити гроші в Сірка, пояснюючи, за які кошти (якого коханця, коханки) куплено квартиру і скільки ще треба позичити коштів, щоб цей пентхауз вмеблювати і вчасно сплачувати за нього квартплату і компослуги.
Але потужні лобістські групи впливу завжди зможуть підняти хвилю істерії щодо своїх партнерів, а от сільських депутатів, яких 2 квітня підвішують на гачок кримінальної відповідальності, захистити нікому”, – написав Сиротюк на своїй сторінці у “Фейсбук”.
І тут нагадується, що та ж сама Феофілова свого часу раптом виринула звідкись і очолила в області Рух “Чесно”, хоч до його широкої популяризації і підв’язки під гранти ним тут займались інші люди, а тоді після Революції Гідності несподівано стала начолі “Люстраційного комітету”. І зовсім недавно її прізвище у групі таких самих “товаришів” сплило у політичному проекті Михаїла Саакашвілі. Тільки проект той стрімко здувся, тож до публічної “презентації” команди на Черкащині не дійшло. І у багатьох місцевих журналістів періодично виникало цілком закономірне питання: а з якого це дива? Згодом, коли в Черкасах розпочалась запекла війна за впровадження “ПроЗорро”, у лавах антикорупціонерів з’явилось чимало не знайомих широкому загалу обличч. Тож їхні декларації справді могли б дати відповіді на чимало запитань. Бо таки ж дійсно честь показати людям свої скромні статки, особливо громадським активістам, і депутатам, і журналістам. Ми – готові.
Тетяна Воронцова

Немає коментарів:

Дописати коментар