пʼятницю, 30 вересня 2016 р.

Про нації і людей

                                
Щоб не відкладати в довгий ящик і не розвозити білу кашу по чистій тарілці.

Вбиваєте без нації, вбивають люди.

Євреїв охоче громили і вбивали по всій Європі. І, хай вибачать мене французи, таких антисемітів, як у них водилися, треба ще пошукати. Голландцям теж є від чого заплющити очі.

Всім є від чого.

І євреям є від чого. Не хочу поширюватися зараз, щоб не провокувати срач, але, повірте, є!

А вже англійці своєю політикою в Палестині побічно прийняли участь у Голокості, хоч і сором'язливо відвертаються при згадці.

Давайте згадаємо, що поняття нації з'явилося порівняно недавно і навіть перепис робили за віросповіданням.

І кордони країн змінювалися і перекроювалися до 45 року із завидною регулярністю.

Чи не про це мова.

Мова про те, що не важливо, хто ти за національністю, важливо, яка ти людина.

В кожному народі (якщо можна виділити чистий народ в нашому коктейлі) є і святі, і сволочі. Це люди, а не похідна від гапло-групи. Люди.

Не можна повторювати підлості, жорстокості і гидоту, якої в історії взаємин між людьми завжди було в достатку. Треба пам'ятати, що бути вбивцею не можна при будь-якому розкладі. Вбити, захищаючи Батьківщину, можна. А вбити, захищаючи незрозумілу чистоту незрозумілу націю - не можна. Це "косяк" про який мусять знати і діти, і внуки, і правнуки. Пам'ятати, щоб не повторити.

Тому важливо визнавати "косяки", навіть якщо ти до них не маєш відношення. Це було. Ми пам'ятаємо. Більше цього не допустимо. Усе. Питання знято.

Без покаяння усвідомити провину неможливо.

Для мене 2450 Праведників Світу серед Українців значать більше, ніж десятки тисяч антисемітів, котрі розмовляли українською мове. Тому що ці 2450 чоловік - моральні орієнтири. А моральні орієнтири - це позанаціональне, це загальнолюдське. А погромники, расстрельщіков і гопники - це косяк, за який має бути соромно навіть рідним мамам.

Тому закінчуйте голосити, що президент Ізраїлю вас тяжко образив. Так, за кулеметами в Бабиному Яру стояли колаборанти, радянські громадяни, в тому числі і українці. Так Так! Українці! Або ви думали, що українець - це вже індульгенція за будь-які гріхи і святість від природи?

Так, панове євреї! Був такий косяк. Непростимий косяк. Ми його визнаємо. І у вас був косяк. І не один. І в нас. Так, Гонта, він звичайно, герой і козак, тільки ось була ж Уманська різня? Була. І Хмельницький, знаєте, теж ... Було, було ... Але якщо ми згадаємо скільки більшовиків ... Що? Ви говорите, що більшовики пообіцяли рівність і відсутність смуги осілості? Так ... Ми знаємо.

Що поробиш? Було ...

А, давайте-ка, сядемо за загальний стіл, махнемо по сотці горілки і закусимо форшмаком на чорній краюшке. І пробачимо один одного за все, що було поганого. І обіймемося, за все що було хорошого. Його було більше, тільки пам'ятається воно менше, так уже влаштовано.

Попереду майбутнє, в якому не повинні повторитися темні сторінки. Ніколи і ні за яких обставин. І давайте запросимо за стіл литовців, голландців, німців, французів ... І англійців запросимо, незважаючи на "Ексодус" і "Цар Давид". І російських давайте запросимо ... Так-так! Росіян! Тому, що підораси рано чи пізно йдуть, а люди залишаються. А ми все - люди.

У нашій спільній історії були різні сторінки - і прекрасні, і криваві, і сороміцькі - ми пам'ятаємо про них, але залишили позаду, тому що пишемо нові. Кожен день. Тому, що те, що було - важливо, але те, що буде у багато разів важливіше.
                                                                                          Ян Валетов

Немає коментарів:

Дописати коментар