понеділок, 26 вересня 2016 р.

Могили січових стрільці, що загинули у бою з російським військом на горі Лисоні

                                
Могили січових стрільців, що загинули у бою з російським військом на горі Лисоні. Тут поховано сімдесятьох усусів і двох турецьких вояків. Село Посухів в околицях Бережан. Вересень 1916 року. 

Саме в Посухові був "невеликий шпиталь усусів. У 1920-ті місцева громада впорядкувала цвинтар, який міститься посеред села на городі однієї з хат, з ошатною брамою, вимурованою у формі тризуба. В совєтські часи її завбачливо замурували, приховавши справжню форму, ніхто не схрунів владі про ці ворота. І хоча хрести зняли і спалили ще у 1940-х, однак кладовище утрималось до наших днів.
У 1980-ті пригадую, коли я його розшукував по селу, боячись спитати про розташування у місцевих мешканців, то врешті мусів таки зізнатися, чого шукаю, і мене остерегли, що з сільради казали: "Якби хто тим туйво інтересувсє, то тра' негайно представлєти в сільраду!"
На почату 1990-х могили відновили, встановили гарні березові хрести, браму відновили у первозданній красі. А хрести з часом місцевий православний парох наказав замінити на істинно православні, аби показати, хто у селі головний (бо мешканці поділилися на дві громади, греко-католики опинилися у меншості і без церкви, звівши її лише у 2010 році)." http://galiziaforever.livejournal.com/15764.html
Джерело світлини: http://io.ua/21222422p

Немає коментарів:

Дописати коментар