середу, 28 вересня 2016 р.

І от будь ласка - далі, наче за нотами

                                        
Днями довелося послухати виступи на симпозіумі з приводу 75-річчя Бабиного Яру. Найбільше вразив Йосип Зісельс: "Якщо народ занадто зосереджується на власній тр
агедії, він не бачить трагедій інших". За такі слова треба було поаплодувати, але аплодисменти недоречні, коли ідеться про жалобний захід. Взагалі Зісельса варто було б процитувати повністю, бо кожне його слово було на вагу золота - на вагу життя пана Йосипа, адже він як ніхто знає, про що говорить. І його слова стосуються всіх - і євреїв, і українців, і кримців.
Іще з трибуни лунало, що не варто мірятися, хто більше постраждав - і це теж приємно вразило. Взагалі риторика стала більш відповідною масштабу та значенню трагедії. Згадували і Голодомор, і Сюрґюн, і Голокост.
Однак не обійшлося і без "старої гвардії", а точніше посталої на її плечах "гвардії молодої". Журналіст з ізраїльського 9-го каналу поставив шановному Тімоті Снайдеру запитання: коли, на його думку, Україна офіційно засудить злочини українців, які брали участь у поліційних підрозділах, що конвоювали євреїв до Бабиного Яру?
Запитання було поставлено чудовою українською мовою, без жодного акценту. Отак просто - коли буде офіційно засуджено злочини українців?
Мабуть, цей шмаркач не знає, куди веде засудження злочинів за національною ознакою. Мабуть, він не в курсі, що антисемітизм базується саме на цьому - на засудженні злочинів за національною ознакою. І "кривавий наклеп", і погроми - усе це наслідки такого засудження. Мабуть, він не чув, що кримців вивезли з Криму і знищили як "народ-зрадник", тобто на підставі саме такого національного звинувачення.
І от будь ласка - далі, наче за нотами. Прм'єр Ізраїлю говорить про оунівців, які брали участь у Голокості, а люди у відповідь одразу про комісарів-євреїв, які організовували Голодомор.
Ми розуміємо, хто відкрив шлюзи подібним заявам. Сенат Польщі у своїй постанові про Волинь зробив саме це - звинуватив українців у злочині за НАЦІОНАЛЬНОЮ ознакою, адже у тексті ідеться одночасно про формування, які воювали на різних сторонах фронту - дивізію "Галичина" та УПА, українські формування, що співпрацювали з німцями та цивільні підрозділи ОУН.
Прикриваючись розпливчастим терміном "українські націоналісти", поляки відкрили скриньку Пандори, і у прорив вже сунуть молоді та меткі - це стало зрозумілим саме після запитання ізраїльського журналіста. Саме тут, до речі, і криється головна підлість постанови Сейму. Бо невідомо, чи були шуцмани Бабиного яру націоналістами, але українці серед них були. Тож давайте зробимо такий логічний наступний крок - офіційно засудимо злочини українців!
Давайте. Тільки треба зрозуміти, що це - шлях в нікуди. Так, серед шуцманів були українці, так само, як і кримці, і поляки, і, до речі, євреї теж служили у німецькій поліції в гетто - то як будемо з ними? Може, засудимо усі ці нації гамузом за співпрацю з гітлерівцями і зрівняємо рахунки?
Звинувачувати у злочинах можна конкретних людей, можна держави з їх апаратом, можна політичні організації з їхньою ідеологією. Але звинувачувати народи - це середньовічне варварство, шлях до погромів, як інформаційних, так і реальних, до Голокосту, Сюрґюну та Голодомору.
І це чудово розуміє вельмишановний пан Зісельс, якому ми низько вклоняємося за його сміливий виступ.
Гуляючи Бабиним Яром, ми підходимо до пам'ятників, що говорять про убитих євреїв, українців (у тому числі й націоналістів), ромів. Усіх їх об'єднала земля. І стає все більш очевидним, що об'єднуватися треба до того. До того, як нас об'єднає могила.
І варто нарешті це зрозуміти.

Немає коментарів:

Дописати коментар