понеділок, 20 лютого 2017 р.

Почалася Масляна: Історія, традиції, обряди

У 2017 році Масляний тиждень починається 20 лютого і триватиме до 26 лютого. Відразу після нього - з 27 лютого - стартує Великий піст.
Млинці - головна страва на Масляну. Фото: Подробности.Млинці - головна страва на Масляну. Фото: Подробности.

Масляна (Масниці, Колодій) - є традиційним слов'янським святом, яке відзначається протягом тижня перед Великим постом. На масляному тижні не вживали м'яса, а виключно молочні продукти, і зазвичай вшановували худобу. У храмі освячували продукти тваринного походження, зокрема, масло, молоко, сир. Церковною мовою цей тиждень називається Сиропусним, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.
Основною стравою на Масниці, як відомо, є млинці, які печуть щодня з понеділка по неділю. Млинці випікають із житнього та пшеничного борошна, з різних злаків - гречки, проса, вівса, роблять їх простими і з додаванням різних продуктів. До млинців подають: масло, сметану, мед, малосолену рибу, оселедець, повидло, варення, ікру.

Також Масляна відома всенародними гуляннями: це танці, співи, катання з гірок, на санчатах, спорудження опудала.

Кожен день тижня має власні традиції. У понеділок влаштовують гуляння і роблять з соломи опудало. У вівторок дівчата частують млинцями хлопців, а свекрухи приглядаються до майбутніх невісток. У середу теща пригощає зятя, а в п'ятницю в гості чекають тещу. І зять має запросити її особисто.
У неділю гуляння завершують, сповідаються і просять одне в одного пробачення. Потім йдуть до лазні - Великий піст зустрічати треба очистившись і душею, і тілом.
Перші згадки про Масляну в календарях наших предків датуються IV ст. н.е. Свято активно відзначалося не тільки в період язичництва, а й після введення християнства князем Володимиром у 988 році. Найбільш активного святкування Масляна отримала в IX-XIII століттях, за часів і на території Київської Русі.

Немає коментарів:

Дописати коментар