пʼятницю, 17 березня 2017 р.

УНІКАЛЬНІ ФОТО УКРАЇНИ 1904 РОКУ

В це важко повірити але це так – це наша рідна Україна у 1904 році ! Унікальна технологія  дозволила  фотографу Прокудину-Горскому показати те, чого не видно на Ч/Б фото – душу країни.
У той час це був єдиний спосіб зробити кольорову фотографію. Досить було мати фотоапарат і три кольорових фільтри: синій, червоний і зелений. Принцип формування кольорів з трьох складових використовується і сьогодні: всі чули про колірній моделі RGB (red, green, blue), яка реалізована на сучасних комп’ютерних моніторах. Це так звана адитивна модель. Накладаючись, кольори «підсумовуються», доповнюють один одного.
Для створення кожної кольорової фотографії потрібно було зробити три чорно-білих знімки. Один знімок через червоний фільтр, інший через зелений і третій – через синій. Тому негативи тих років називаються потрійними. Кожне фото – це три негативу.
На жаль, до наших днів дійшло в цілості лише небагато таких «потрійних» знімків. Більша ж їх частина була втрачена, або залишилися негативи в якомусь одному кольорі.
Перегляд кольорових знімків у часи Прокудіна-Горського
Винахідник придумав оригінальний метод перегляду подібних фотографій: він одночасно заряджав три проектора, в кожному з яких містилося по скляній пластині з фотографією в одному з кольорів. Всі зображення фокусувалися на екрані, і виходила кольорова картинка.
Після початку революції 1917 року Прокудін-Горський прийняв рішення емігрувати до Франції, вивезли з країни 20 ящиків зі скляними негативами.
Через кілька років після смерті фотографа його син продав всі збережені пластини зі знімками Бібліотеці Конгресу США.
Нижче приведено саме ці фото, які зображують Україну:
С. М. Прокудин-Горский. Курская губерния, близ Путивля.
0080b0247bПолотно на тину не сушать, а ВИБІЛЮЮТЬ на сонці…його багато разів поливали водою і висушували
0166_816o

Немає коментарів:

Дописати коментар