четвер, 16 березня 2017 р.

У черкаському музеї відкрилася виставка писанок

14 березня 2017 року в обласному художньому музеї відкрито виставки писанок, різьблянок (шкаралупа яйця, декорована технікою різьблення) та вишитих прикрас двох молодих київських майстринь – Тамари Федоренко та Ганни Савенко. Повідомляють у прес-службі обласної ради.
Саме цією виставкою художній музей розпочав цикл заходів до одного із головних християнських свят – Пасхи. Відвідувачі зможуть побачити різні види писанок як традиційних, так і нетрадиційних, а також вишиті прикраси та роботи, виконані аквареллю.
Художній музей розпочав цикл заходів до Пасхи виставкою писанок Тамари Федоренко та різьблянок Ганни Савенко Писанки Тамари Федоренко виконані традиційною восковою технікою аніліновими барвниками на курячих, гусячих та страусиних яйцях. Кожен образ створено за попередньо підготовленими ескізами. Її роботи знаходяться у приватних колекціях України, Польщі, Литви, Швеції, Росії, Англії, Франції, Італії та Бельгії.
Представлені на виставці панно з писанок («Три Різдвяні свята», «Дерево життя Берегиня», «Великодній Тризуб», «Храми України», «Тарас. Коловорот життя») експонувалися на багатьох міських, регіональних та всеукраїнських виставках.
Художній музей розпочав цикл заходів до Пасхи виставкою писанок Тамари Федоренко та різьблянок Ганни Савенко На виставці представлено рідкісний вид декоративно-прикладного мистецтва – різьблення по шкаралупі яйця – різьблянки Ганни Савенко.
Це – приклад філігранної роботи з надкрихким матеріалом. Свої твори Ганна створює за допомогою гострої голки, відтак в одній шкаралупі можна нарахувати до двох тисяч отворів. Її роботи мають у себе артисти української та зарубіжної естради. Оригінальні витвори мають популярність і закордоном, зокрема, в Америці, Францiї, Iталiї, Канаді та Ізраїлі. Дуже цінуються роботи майстрині в Польщі та Білорусії, куди Ганна їздила для вивчення традицій побуту та технік рукоділля.
Художній музей розпочав цикл заходів до Пасхи виставкою писанок Тамари Федоренко та різьблянок Ганни Савенко Також Ганна їздить по селах, переймаючи досвід майстринь-вишивальниць, вивчає старі та забуті техніки плетіння, щоб відтворити їх в своїх роботах, дати їм нове життя.
«Створюючи сучасні прикраси, я поєдную досвід минулого із стилем життя сьогодення. Хочу показати, що вишивка доречна не тільки на вишитих сорочках та рушниках, а й в повсякденному житті сучасної жінки. Я не стою на місці, а постійно вдосконалюю свої витвори, роблячи їх більш цікавими та неординарними. Кожним вузликом я намагаюсь передати частинку позитиву та захоплення красою та розмаїттям життя».

Немає коментарів:

Дописати коментар