понеділок, 20 березня 2017 р.

ВЕСНА, ШЕВЧЕНКО, УКРАЇНА

Світлина від Володимира Ткаченка.  Світлина від Володимира Ткаченка.  Світлина від Володимира Ткаченка.  Світлина від Володимира Ткаченка.
Напередодні Всесвітнього дня поезії (21 березня) група письменників у складі голови Черкаської обласної організації Національної спілки письменників України Володимира Ткаченка, лауреата міжнародного конкурсу «Коронація слова» поета Ігоря Коваленка, поета-філософа Сергія Ткаченка та дитячої письменниці Лілії Блискавиці зі своїм творчим доробком гостювала на святій землі Шевченківського родового гніздовища.
У Шполі письменники зустрілися з місцевим підприємцем Максимом Васильовичем Доценком, який тривалий час підтримує творчих людей у пропаганді Шевченкового слова. З ним письменники обговорили плани майбутньої співпраці, щодо фінансової підтримки Черкаської обласної письменницької організайії.
Із Шполи письменники прибули до села Шевченкове на заплановану зустріч з учнями школи. Маючи, стратегічно заощаджену дещицю часу, вони вклонилися могилі матері Тараса та завітали до залів музею Кобзаря. Коротенький огляд експозицій музею провела науковець Ольга Афанасівна Бондаренко. Змістовно гості поспілкувалися з директором Людмилою Михайлівною Шевченко.
Шевченківська школа привітно зустріла гостей. Вона вразила своєю високою організованістю, та порядком, як і належить навчальному закладу Шевченкового села. До виступів гостей приєдналася своїми поезіями учителька Лілія Іванівна Ярошенко.
Для шкільної бібліотеки голова письменників Черкащини Володимир Ткаченко подарував дюжину часописів «Холодний яр», а Ігор Коваленко та Лілія Блискавиця – свої книжки. Сергій Ткаченко змістовно виклав учням свої дослідження про велич Шевченкового слова у ствердженні нації на сучасному відтинку часі, в минулому й майбутньому.
Наступним етапом мандрівки письменників стало село Моринці – колиска Тараса. Острумлені пекучим поглядом витесаного з дерева й розбарвленого Перуна та, обігнувши на порозі писанку майже в зріст людини, подорожні потрапили до пенатів вільного художника Віктора Петровича Зоркіна. За духмяним чаєм, зготованим господарем, Ігор Коваленко виклав основні тези плану співпраці літераторів з місцевими митцями.
Подолавши кілька кілометрів, письменники завітали до Лисянки. Там працює книжкова крамничка «Кобзар», особливість якої полягає в тому, що в ній продаються найсвіжіші українські книги. Опікується цією патріотичною справою мененджерка Катерина Ларіонівна Дзюбак. За популяризацію знакових художніх творів, високофахове розповсюдження книг талановитих вітчизняних авторів, пропагування української літературної класики Черкаська обласна організація Національної спілки письменників України нагородила Катерину Ларіонівну грамотою.
Організував це насичене, колоритне й усебіч корисне дійство та оплатив витрати добродійник, поет-філософ, член НСПУ Сергій Ткаченко.

Немає коментарів:

Дописати коментар