пʼятницю, 17 березня 2017 р.

Росія не указ: Україна відновлює відразу кілька космічних проектів із США та Бразилією

Росія не указ: Україна відновлює відразу кілька космічних проектів із США та Бразилією
Росія не указ: Україна відновлює відразу кілька космічних проектів із США та Бразилією

Відразу кілька проектів у космічній галузі планує відновити Україна, залучаючи до цього США і Бразилію. Йдеться про такі проекти, як «Циклон-4» і «Морський старт».

Свого часу саме Росія вплинула на те, щоб Бразилія відмовилася від спільного з Україною проекту під назвою «Циклон-4».

Голова Державного космічного агентства України Любомир Сабадош в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу повідомив, що Україна сьогодні фактично залишилася без незалежного доступу до космічного простору.

За його словами, в березні Сабадош має намір полетіти до Бразилії, щоб вже на місці зрозуміти, які в подальшому шанси має Україна для відновлення з цією країною космічного проекту.

«Байконур» на сьогоднішній день для нас реально закритий, в підвішеному стані і «Морський старт». Що стосується «Циклона-4», то є надія на відновлення проекту, ми віримо, що Бразилія повернеться до нього», - зазначив Сабадош.

Після Бразилії, Любомир Сабадош відправиться в США, поїздка в Штати намічена на травень.

Сабадош зазначає, що сьогодні відносно проекту «Циклон» є суперечлива інформація. Залучення третьої сторони - як один із варіантів відновлення даного космічного проекту.

«Тут можуть бути задіяні три, або навіть чотири держави. Може бути, інтерес виявлять і приватні фірми. Адже останнім часом багато випадків, коли бізнес вкладається в космічну галузь», - міркує Сабадош.

Українська сторона також має певні результати в цих проектах. Наприклад, ракета-носій нашою стороною виконана майже на 87%, більше, ніж на половину, виконаний бразильською стороною і наземний комплекс, так що кидати цю галузь, як вважає Сабадош, Україні було б нелогічно.

У питаннях космічного співробітництва зі Штатами, запевняє Сабадош, можна досягти певного прориву.

«Упевнений, що ми знайдемо ті проекти, які можна буде реалізувати спільно з нашими американськими колегами. Це може бути проект на кшталт «Морського старту», розробка двигуна на заміну РД-180, який використовується на «Атласі V», поглиблення співпраці з компанією Orbital , для якої ми виготовляємо перший ступінь ракети-носія Antares», - перерахував глава ДКАУ Любомир Сабадош.

Раніше повідомлялося, що 12 березня на «Байконурі» був зірваний старт російської ракети-носія «Союз-2.1б» через автоматичне вимкнення двигуна.

Немає коментарів:

Дописати коментар