суботу, 18 березня 2017 р.

Річниця: 17, березня 1937 був прийнятий закон, що позбавив селян СРСР свободи пересування


17 березня - річниця прийняття закону, який в 1937 році позбавив селян в СРСР свободи пересування.

17 березня 1937 року в СРСР прийняли закон, що позбавив селян свободи пересування. Була введена паспортна система, яка не поширювалася на селян. Паспорти вводилися тільки для жителів міст, робочих поселень, новобудов і радгоспів.

Закон діяв до середини 70-х років минулого століття.

До 1953 року в Радянському Союзі режимними було визнано 340 міст, місцевостей і залізничних вузлів. Кому видавати паспорти і прописувати в режимних зонах вирішували відповідні органи влади. Так само і кого зараховувати до неблагонадійним категоріям людей, які після цього ставали безправними. Селяни, як і за часів кріпосного права, виявилися намертво прив'язаними до місця свого проживання. Вони повинні були наповнювати засіки соціалістичної Батьківщини за так звані трудодні і фактично безкоштовно, оскільки іншого вибору у них просто не було. В колгосп добровільно-примусово записували з 16 років всіх, хто жив на його території.

Ненормальність ситуації з паспортами на селі верхівка СРСР змінювати не наважувалася. Після смерті Сталіна деяке полегшення селяни все ж отримали, але паспорта їм так і не дозволяли отримувати аж до середини 70-х років.

Немає коментарів:

Дописати коментар