середу, 22 березня 2017 р.

21 березня кърымлы отмечают Новруз

 Міжнародний день Новруз, який з 2009 року включений до Списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Міжнародний день Новруз проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 19 лютого 2010 року за ініціативи Азербайджану. Відзначається іранськими і тюркськими народами в день весняного рівнодення, що на Сході є символом початку нового року, оновлення природи і початку нового життя.
1
До ісламськими звичаями свято не має відношення, в арабських країнах його не відзначають. Коріння цього свята дуже глибокі, і досягають дописьменной ери людства. Він був одним з головних свят древньої релігії зороастризму, яку народи, завойовані згодом арабами продовжували святкувати незважаючи на те, що прийняли іслам. Символ Новруза, який з перського переводиться як «новий день» - вогонь і молода зелень пророщені зерна (пшениці або ячменю). На честь цього свята запалюють багаття, готують різні солодощі, фарбують варені яйця. Одним з атрибутів Новруза у багатьох тюркських народів і іранців є хонча - спеціальна піднос або корзина (подібний до того, який українці готують до Великодня), де красиво викладають всілякі ласощі (одним з головних є пахлава), насіння (пророслу пшеницю), горіхи, яйця , ставлять свічки і прикрашають квітами.

Новруз відзначають в Азербайджані, Албанії, Боснії і Герцеговині, Туреччині, Ірані, Пакистані, Казахстані, Туркменістані, Таджикистані і в багатьох інших країнах світу. В Україні Новруз (Наврез-байрам) святкують кримські татари.

Немає коментарів:

Дописати коментар