середу, 22 березня 2017 р.

Брехня Росію і погубить: реальні доходи росіян виявилися нижчими за офіційні


Росстат для економістів - як господь бог для попів.
Можна його не любити, можна по різному трактувати, але "інших письменників у мене для вас немає".

Найчастіше максимум, що можуть зробити дослідники, бачачи нестиковки в цифрах - це взагалі відмовитися від використання цифр. Ханін з Фоміним так і стоять удвох на гірській вершині, залишаючись, здається, єдиними, хто систематично перераховує росстатовскіе показники економічної динаміки.

Багато хто намагається "партизанські методи". Наприклад, сайт "Ценомер" з народної допомогою вважає індекс споживчих цін.
Хтось просить читачів повідомляти їм свої зарплати.

Ось і мені випала можливість оскаржити Росстат.

У минулому році ми проводили онлайн-опитування пасажирів приміського транспорту. В опитуванні взяло участь більше 10 000 чоловік. Крім питань власне про приміському транспорті, там було питання про рівень доходу.

Перш, ніж я представляю вам відповіді, пару слів про методологію.
В опитуванні ми отримали зміщену за віком вибірку, так як молодь в интеренете відповідала активніше, ніж літні люди. Відповіді були перевзвешени відповідно до результатів останньої Всеросійської перепису населення, щоб вікова структура вибірки відповідала структурі генеральної сукупності.
Питання звучало так: "Який ваш особистий дохід в місяць?". Респондентам пропонувалося вибрати інтервал (до 12 тис, 12-20 тис, 20-30 тис, 30-40 тис і т.д.).
Для розрахунку середнього я вважав, що всі люди, які обрали певний інтервал, мають дохід, рівний середині цього інтервалу (тобто розрахунок вівся в припущенні, що всі, що вибрали інтервал "20-30 тисяч рублів" мають дохід в 25 тисяч. Середні значення були розраховані за формулою середньозваженого, як ваги використовувалися частки осіб, що вказали певний інтервал доходу.
Для розрахунку іспользвать тільки відповіді тих регіонів, звідки прийшло хоча б 97 анкет. Це повинно забезпечити межа похибки 10% (тобто структура відповідей не повинна відрізнятися від того, як все насправді, більше ніж на ± 5%).
  Ну а тепер результати.
Середні доходи за даними опитування порівнювалися з середньомісячними нарахованими зарплатами за даними Росстату за 2015 рік і з середніми душовими доходами за даними Росстату за 2015 рік.
Оскільки зарплату отримують тільки працюючі люди, а душові доходи діляться на всіх, то начебто рівень доходів повинен бути менше зарплат. З іншого боку, в доходи включаються доходи підприємців, соціальні виплати, доходи від власності, відсотки за вкладами і т.п.

За 26 регіонах Росії вийшла наступна картина (при натисканні відкривається в повний розмір):
  Зарплаты по регионам
По більшості регіонів нараховані зарплати дійсно виявляються вищими середньодушових доходів. Але є й винятки: в Білгородській, Воронезькій, Липецькій, Тамбовській областях, Краснодарському краї та Республіці Татарстан середньодушові доходи виявилися вищими за середні нарахованих зарплат. Чи не найманою працею там живе народ))

Але головне, звичайно, не в цьому. А в тому, що доходи росіян за результатами опитування виявилися набагато нижче, ніж за даними Росстату.
В середньому розрив між даними Росстату і результатами опитування становить 7 тисяч рублів. Винятками виявилися три регіони, у яких головні міста номінально вважаються іншими суб'єктами РФ: Московська область, Ленінградська область та Крим. Пов'язано це з тим, що зарплати у нас вважаються за місцем знаходження офісу. Тому жителі Підмосков'я, що працюють в Москві, Росстатом при розрахунку середніх зарплат враховуються як москвичі. Аналогічна ситуація, мабуть, з жителями Ленобласті, що працюють в Пітері і жителями Криму, що працюють в Севастополі. З поправкою на цю особливість статистики виходить, що немає жодного регіону, в якому б доходи людей виходячи з їх відповідей дотягували б до "офіційних".

Найбільший розрив вийшов в Татарстані і Краснодарському краї. У Татарстані по Росстату душові доходи 32 тис рублів, а з відповідей 15 тис. У Краснодарському краї - 31 і 16 тис відповідно.

Найгірше живуть люди в Ставропольському краї, Волгоградської і Липецької областях. Найкраще (крім очевидних Москви і Пітера) - в республіці Комі, Калузької і Мурманській областях.

Оскільки з різних регіонів прийшло різну кількість анкет, то середній дохід по Росії вважався знову-таки як середньозважене, де в якості ваг бралася чисельність населення в кожному регіоні. Якщо в якості ваг брати зайняте населення, то середній дохід по Росії становить на кінець 2016 року 27 019 рублів.
Якщо в якості ваг брати все населення (середньорічна чисельність), то 26 493 рубля.
За даними Росстату середня зарплата по Росії становила за підсумками 2015 року 34 030 рублів, середній дохід - 30 474 рубля.

Крім того, я розрахував розподіл доходів за віком і статтю. Абсолютні величини доходів з-за занадто великої частки респондентів з Москви і Підмосков'я можуть бути завищеними (у цьому розрахунку я не унормував дані по чисельності населення кожного регіону), а ось співвідношення повинні відповідати істині.
Зарплаты по возрастам
Якщо вам 30-34 роки, то саме час гребти бабло. Далі буде складніше. Добре помітні розриви в доходах при виході на роботу (між групами 20-24 роки і 25-29 років) і після виходу на пенсію.

Останній графік візуально вийшов переусложненность. Лініями на ньому - доходи чоловіків і жінок певного віку, а стоблікамі - відсоток, який складають доходи жінок від доходів чоловіків.

Зарплаты по полу
У середньому доходи жінок припадає лише 64% від доходів чоловіків. Так що феміністкам варто було б зосередитися на економічних вимогах.
Однакові доходи тільки в групі 15-19 років, коли і чоловіки, і жінки ще сидять на шиї у батьків і перебиваються різними підробітками.
Стрибок в доходах чоловіків у віці 70-74 років, мабуть, є статистичними артефактом, викликаним тим, що осіб цього віку в опитуванні брало участь зовсім мало.

Немає коментарів:

Дописати коментар