вівторок, 21 березня 2017 р.

Пан Теодор - жива легенда

Світлина від Олега Тягнибока.  Світлина від Олега Тягнибока.  Світлина від Олега Тягнибока.
Сьогодні виповнюється 90 років голові Білоцерківської станиці Київського крайового братства ОУН-УПА Теодору Дячуну ("Голубу").
Пан Теодор – жива легенда. І ми горді, що він, попри поважний вік, і до сьогодні постійно поряд із націоналістами: на мітингах, на Революції гідності, і навіть – на війні.
З 1943 року Теодор Дячун воював станичним у лавах УПА – очолював групу зі здобування набоїв і провіанту. 1949-го арештований і засуджений до розстрілу, однак згодом вирок змінили – упівцю присудили 25 років і 1950-го вислали на каторгу в Казахстан. Між арештом і висилкою – допити в каґебістів, які ламали воякові пальці й ребра. Совєцькі спецслужбісти прозвали Теодора «Диким».
Після смерті Сталіна звільнений, живе в Джезказгані. Довго працював на шахті, будучи водночас змушений щотижня відмічатися у міліційному відділку. З 1980-х – мешканець Білої Церкви.
Із настанням незалежності провадить активну громадську та політичну діяльність. Пишаюся, що більшість знакових акцій «Свободи» відбувається за участі Теодора Дячуна.
З нагоди ювілею зичу Герою міцного здоров’я та втілення тих ідеалів, за які боролося покоління УПА і за які продовжують боротьбу новітні герої української нації. Неодмінно дочекайтеся перемоги над москалями та розквіту могутньої Української держави! З роси і води!
                                                                      Олег Тягнибок

Немає коментарів:

Дописати коментар