вівторок, 21 березня 2017 р.

Черкащан кличуть у Холодний Яр… водити хороводи

З 24 по 26 березня на хуторі Буда на Чигиринщині святкуватимуть день весняного рівнодення. Про це написав у “Фейсбук” голова правління БО “Фонд розвитку громади села Мельники” Антон Чаукін.
“Весняне свято… Настає пора Весняного Рівнодення… Земля-Матінка посилає могутній імпульс пробудження всього живого! Закладаються основні моменти життя природи і кожної людини на цілий рік. Багато віків наш наРОД відчуває та зустрічає це святе пробудження на Рідній Землі, як важливий час приходу нового року, – додав у “Фейсбуці” екопоселенець, господар еко-садиби “Ясний день” та учасник Туристичного руху Чигиринщини Олексій Юрченко. –  Якщо ви відчуваєте природу, якщо готові поринути у сучасно-стародавнє активне святкування, якщо ви згідні кружляти в хороводі, співати, грати, танцювати і всіх друзів пригощати… тоді завітайте на народне свято нового літа у колі великої сім’ї. Яскрава концертна програма, багато живого співу, енергетика дуба, – здорове народне свято!”.
На відвідувачів чекають ігри, хороводи, танці, майстер-класи, лекції, бесіди, харчування на вибір, ночівля, пряма участь у подіях та здоровий досвід життя у поселеннях!
Програма
24 березня
12:00 – заїзд та поселення в номерах
13:00 – знайомство, спільний обід
14:00 – майстер-клас «птахи з дерева, розмальовки , декупаж…»
15:00 – відпочинок (прогулянки, похід до дуба…)
16:00 – лекція «Птахи Холодного яру», фотовиставка
17:00 – майстер-клас з виготовлення пташок з тіста та їх запікання
19:00 – вечеря
19:40 – бесіда по арканам «взаємовідношення Чоловіка та Жінки». Властивості людини при народженні та його зміст у всіх сферах…
21:00 – особистий час
25 березня
8:00 – 8:30- зарядка
9:00 – 9:40 – сніданок-майстер-клас з здорового харування
10:00 – виготовлення «морени» та «кострубонько»
11:15 – 16:30 – головна подія – свято «Масляна-Комоєдиця»
17:00 – особистий час
18:00 – майстер-клас виготовлення іграшок з сіна
19:00 – вечеря, концерт , вечорниця
26 березня
8:00 – 8:30 – зарядка
9:00 – сніданок-майстер-клас зі здорового харчування
10:00 – майстер-клас з соломкоплетіння пташок та інших іграшок
11:30 – збори
12:00 – коло побажань, дегустація копорського чаю, пригощання , спілкування, проводи
Свято відбудеться на території комплексу «Дикий Хутір» (вул. Партизанська, 12, хутір Буда Чигиринського району).
Довідково:
Рівнодення – це момент часу, у який центр сонячного диску у своєму видимому русі екліптикою перетинає небесний екватор. У дні рівнодення тривалість дня на всій Землі, крім районів земних полюсів, майже дорівнює тривалості ночі. «Майже», тому що початок дня визначають за появою над горизонтом краю сонячного диску (а не його центру). Внаслідок значного кутового діаметра Сонця та рефракції тривалість дня навіть у рівнодення буде на кілька хвилин більшою за 12 годин, а тривалість ночі, відповідно, меншою.
У наш час (початок 21 ст.) Сонце проходить точку весняного рівнодення 20 або 21 березня за Грінвічем (цей момент вважають початком астрономічної весни в Північній півкулі), а точку осіннього рівнодення — 22 або 23 вересня (початок астрономічної осені в Північній півкулі). Цьогоріч весняне рівнодення святкують сьогодні – 20 березня.
У країнах Азії (Іран, Афганістан, Узбекистан, Таджикистан та ін.) в день рівнодення відзначають перський новий рік Навруз. Це одне з найдавніших свят в історії людства, історики визначають його вік більш ніж в 3 тисячі років. Приурочений до дня весняного рівнодення Навруз символізує закінчення зими і прихід весни, оновлення всього живого, початок нового землеробського циклу, коли треба готувати землю до посівної. У слов’ян в період рівнодення навесні відзначали свято Сороки.
На Русі вірили, що до рівнодення прилітає 40 птахів, і перші – жайворонки. Їх вважали символом свята, пекли булочки у вигляді пташок і пригощали ними гостей. Вночі не спали, сподіваючись почути як тріщить лід і “рік ламається”.
У день рівнодення необхідно влаштувати прибирання в квартирі. За повір’ям, разом з пилом і брудом з дому очищається вся негативна енергетика, а провітрювання допоможе позбутися від наклепів, пристріту і порчі. У день равнодення прийнято гадати на сон. Для цього під подушку необхідно покласти згорток з білої тканини, в якому повинні бути такі предмети: піковий і бубновий тузи, колечко (не обручка), скоринка хліба, шматочок пирога і гілочка верби. По тому, що присниться вночі, судять про майбутнє. Якщо уві сні з’явився піковий король – чекати біди, бубнова масть – до багатства, пиріг – радість, хліб – успіхи на роботі і кар’єрне зростання, кільце – весілля; рослина – несподівані новини.

Немає коментарів:

Дописати коментар