пʼятницю, 10 березня 2017 р.

На Всеправославному соборі РПЦ звинуватили в єресі

Як же ми могли прогавити цю важливу подію? ..
РПЦ на Всеправославном соборе обвинили в ереси этнофилетизма

На Всеправославній соборі на о. Крит 21 червня 2016 р прозвучали перші звинувачення, і звинувачення досить суворі. РПЦ МП була звинувачена в єресі етнофілетизму. Звинувачення проголосив архієпископ кіпрський Хризостом II.

Термін етнофілетизм досить складний, але його досить просто зрозуміти якщо ви будете постійно пам'ятати такі слова як закон, законність або канонічність.

Філетизм або етнофілетизм (грец. Εθνοφυλετισμός, грец. Έθνος - «нація», грец. Φυλή - «плем'я»; грец. Φυλετισμός - «расизм, трайбалізм») - теологічний термін прийнятий в православної церкви на визначення явища змішування національного з церковним. Засуджений в 1872 році на Великому Помісному Соборі в Константинополі (Стамбулі) як єресь.

Загальний принцип негативної оцінки філетизм Собор сформулював так:

«У християнській церкві, громада якої є духовною і покликана її Головою і Засновником вміщує все нації в одне християнське братство, філетизм є чужим і абсолютно немислимим».

Вперше засудження етнофілетизму вжили на Константинопольському соборі 1872 року і пролунав він в зв'язку з болгарською схизмою.

Ось власне сам текст заяви:

Ми відкидаємо і засуджуємо племінне поділ, тобто племінні відмінності, народні чвари і розбіжності в Христової Церкви, як противні євангельського вчення і священним законам блаженних отців наших, на яких затверджена Свята Церква і які, прикрашаючи людське суспільство, ведуть до Божественного благочестя. Сприймають такий розподіл по племенам і долає засновувати на ньому небувалі досі племінні збіговиська, ми проголошуємо, згідно зі священними канонами, чужими Єдиної Вселенської і Апостольської Церкви та справжніми схизматиками.

Треба відзначити, що діяла тоді Болгарська в інтересах Кремля, який як ви пам'ятаєте вдався до брехні етнофілетизму в 1439 році.

Тоді Москва самостійно незаконно проголосила свою автокефалію піддала анафемі Константинополь і почала будувати свою православну імперію - "третій Рим" -Московію.

Болгарія в 1872 році також як і Москва в 1439 самовільно вийшла з підпорядкування Константинополя.

Філетизм або етнофілетизм - це явище певне при якому інтереси Церкви приносяться в догоду інтересам політичним.

Так Москва в 1439 році поставила інтереси свого князя Василя Темного над інтересами церковними і не визнала положення Флорентійського собору.

Московська церква стала інструментом влади, відмовившись визнавати общехристианские цінності і домовленості.

Фактично саме з того моменту, і виникли такі єретичні, можна сказати чорносотенні, мракобесная течії, як Третій Рим або русскій мір. Почав проповідувати особливий російський шлях і масам початку нав'язуватися думка про особливий російський народ-Богоносець, про його особливу мету, особливу російську духовність і іншу маячню.

Ви не повірите, але за 500 років на Московії нічого не змінилося, церква як і раніше служить інтересам правлячої верхівки - Кремлю, виконуючи всі його забаганки і примхи!

Саме це і хотів підкреслити кіпрський архієпископ.

Немає коментарів:

Дописати коментар